A szakértők azt hitték, hogy a győri gyerekgyilkos már ártalmatlan

2019.12.16. 12:17

Részleteket közölt az ügyészség annak a férfinak, H.G-nak az előéletével kapcsolatban, aki vasárnap agyonverte két gyermekét, majd magával is végzett. A férfi korábban már ült börtönben, mert 2016-ban a feleségét egy kalapáccsal meg akarta ölni. Nemrég szabadult, a gyerekek láthatáson voltak nála, amikor ölt.

Az ügyészség közleményéből az alábbiak derülnek ki:

  • H.G-t 2017 decemberében ítélték el ítélték emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre. A bíróság akkor nem döntött a felügyeleti jog megszüntetéséről, noha azt az az ügyészség kezdeményezte. A bíróság azzal érvelt, hogy azzal elhúzódna a büntetőeljárás. A bíróság ezért úgy döntött, hogy a felügyeleti jogról (H. G-nak egy fia és egy lánya volt) más jogi fórumon döntsenek. A Győri Ítélőtábla ezt az ítéletet 2018-ban helybenhagyta.
  • A büntetőperben kiderült, hogy a férfi nem volt alkoholista, csak alkalmanként ivott. A feleségével 2014-től romlott meg a kapcsolata, mert a nőnek viszonya volt mással. Ezért döntött úgy H., hogy megöli a nőt. Ez nem sikerült, de az asszony így is életveszélyesen megsérült.
  • Az akkori ügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a férfi beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) volt, ez pedig súlyosan korlátozta abban, hogy felfogja, mit tesz, amikor a feleségét meg akarta ölni. De a szakértők úgy gondolták, hogy a férfi nem fog újra bűncselekményt elkövetni. 
  • A felesége és a gyerekei is rendszeresen, havonta látogatták a börtönben, csomagokat vittek neki. Mielőtt a Szombathelyi Törvényszék a feltételes szabadságra bocsátásáról döntött,  pártfogói véleményt, rendőri jelentést szerzett be. Végül idén szeptember 11-én úgy döntöttek, H-t szabadlábra lehet helyezni, feltételesen. 
  • Úgy tűnt, minden rendben lesz. H. G a meghallgatásán elmondta, hogy Győrben akar élni, ott kapott munkát. Szeptember végén a bv. bíró úgy döntött, szabadlábra lehet helyezni H-t. A szakemberek úgy látták, hogy ha H. Szombathelyről Győrbe költözik, akkor csökken annak kockázata, hogy volt családtagjait bántsa. 
  • A Szombathelyi Járásbíróság még június 17-én felbontotta H. és felesége házasságát, a szülők megállapodtak abban, hogy a gyermekek felett a szülői felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket közösen gyakorolják, valamint a gyermekek lakóhelye az édesanya lakóhelye lesz. A kapcsolattartás körében bírósági döntés nem született, tekintettel arra, hogy ekkor H. még börtönben ült. 
  • A bontóperrel párhuzamosan folyó, az ügyész által indított szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében indított perben a járásbíróság június 20-án hozott ítéletet, amelyben megszüntette az elítélt szülői felügyeleti jogát azzal, hogy jogosult a gyerekekkel való kapcsolattartásra. Ezt a döntést az ügyész tudomásul vette.
  • Az eljárásban az anya H. mellett állt ki és kérte, hogy ne szüntessék meg férje felügyeleti jogát. Az igazságügyi pszichológus szakértő is az anya álláspontját képviselte. A szakvélemény szerint az alperes érzelmileg kötődik a gyermekeihez, a gyermekek életében születésüktől aktívan részt vett. Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak. Az apa személyiségében jelenleg olyan kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Jövőképe pozitív, optimista. Szülői felelősségét hangsúlyozza. Alperes feltehetően szabadulása után mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja és szeretettel foglalkozik velük. A szülők és a gyermekek valamennyien arra vágynak, hogy működőképes kapcsolattartás legyen az apa és a gyermekek között.
  • A bíróság a perben több tanút is meghallgatott, akik egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy H. nagyon jó apa, a gyermekek szorosan kötődtek hozzá. Ugyanilyen tartalmú volt a gyermekekkel kapcsolatban készült pedagógiai jellemzés is. Ezután a szülők együtt rendezhették, szabályozhatták a közös gyermekeikkel való kapcsolattartás tartalmát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport