Elégedettek a MÁV-val az utazók, felmérte a Nézőpont Intézet

2019.12.17. 10:27

Több ember szerint lett jobb a MÁV szolgáltatása, mint amennyi ember szerint romlott – derült ki a MÁV-ról készített, úgynevezett közcélú felmérésből, amelyet a kormányközeli Nézőpont Intézet végzett, reprezentatív, ezerfős mintán, telefonos megkérdezéssel.

Sokan vonatoznak

Csaknem minden ötödik nagykorú magyarországi lakos – 1,4 millió fő – állította, hogy legalább havonta utazik vonattal, további 30 százalék (2,3 millió fő) ennél ritkábban, de szintén él a MÁV szolgáltatásával.

A „MÁV-ról alkotott véleménye” egy év alatt az összes magyar ötödének javult és tizedének romlott, a többiek nem láttak változást.

„A társaság szolgáltatásait rendszeresen használók körében azonban kedvezőbb a kép: harmaduk (35 százalék, mintegy félmillió magyar) szemében javult és csak feleannyiuk szemében romlott a MÁV-kép. A javulás mögött a szolgáltatásokkal való elégedettség emelkedése állhat. Az összes megkérdezett 41, míg a vonatot rendszeresen használók 69 százaléka mondta azt, hogy „összességében inkább elégedett” a MÁV szolgáltatásaival (15, illetve 30 százalék nem). Érdekes, hogy a fiatal felnőttek (40 év alatt) körében különösen jó lett a vasúti szolgáltatásokról alkotott vélemény. Az új nemzedék 51 százaléka is összességében elégedettnek mutatkozott,míg a sokat látott 60 év felettieknek csak 37 százaléka” – áll a közleményben.

A MÁV szolgáltatásait részletesen is értékelni lehetett. Igaz, a száz százalék nem jön ki a válaszokból, a hiányzók feltételezhetően se nem elégedettek, se nem elégedetlenek: arányuk kirívóan nagy a wifiszolgáltatás megítélésénél (37 elégedett, 20 nem, 43 százalék tehát a semleges válaszadó) és jegyvásárlásnál – 74 százalék elégedett, 8 nem, 18 százalék lehet a semleges. 

A javuló adatok mögött egy-két szolgáltatás sikere állhat.

A jó hírek mellett azonban akadnak figyelmeztető jelek is. A magyar vasút pontosságával és megbízhatóságával az összes felnőtt 55, a rendszeresen vonaton utazók 60 százaléka ugyan elégedett, 31, illetve 39 százalékuk azonban nem – állt a közleményben.

„A másik problémás terület az állomások állapota és tisztasága, amellyel ugyan az összes megkérdezett 47, s a rendszeresen utazók 51 százaléka mondta magát elégedettnek, de majdnem ugyanannyian (40, illetve 47 százalék) elégedetlennek bizonyultak. Az »50 megújuló állomás« elnevezésű karbantartási program tehát fontos területet akar rendbe rakni, igaz, erről az összes megkérdezettnek csak a negyede hallott.”