A díler szeme előtt halt meg a fogyasztó, elásta a holttestet

2019.12.18. 11:50 Módosítva: 2019.12.18. 12:27

Az ötvenes éveiben járó nagykátai N. Gyula eltűnését még áprilisban jelentették be a rendőrségen a családtagjai. Azt mondták, hogy N. elment a kocsmába, majd nem tért haza. A férfi eltűnése azért számított különösnek, mert N. a családtagok elmondása alapján tele volt tervekkel, így nem lett volna semmi oka rá, hogy csak úgy lelépjen. 

Éppen a körülmények miatt került viszonylag hamar az ügy a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályára. N.-ről a nyomozók kiderítették, hogy alkohol-és drogproblémái miatt konfliktusos viszonya volt a családjával, ezért első körben azt vizsgálták, eltűnésének lehet-e köze ehhez. Miután azonban a családtagok gyanún felül álltak, a nyomozók egy másik irányba, a Pest megyei drogterjesztő körök felé indultak el, hátha az eredményre vezet. Így jutottak el az eltűnt férfi díleréhez, N. Róberthez, aki végül beismerte: köze van a férfi eltűnéséhez.

A díler elmondása szerint N. Gyula felkereste őt, a családjával való konfliktusairól panaszkodott, majd kábítószert kért. Azt cigarettába csavarta, szívott belőle, majd rosszul lett és meghalt. A díler azonban nem szólt a mentőknek, inkább elásta a holttestet Tóalmás környékén egy erdőben. A rendőröknek megmutatta a helyszínt, és miután munkagépeket is bevetettek a zsaruk, sikerült megtalálni N. Gyula földi maradványait. A boncolás kimutatta a szervezetében lévő szintetikus kábítószert (a férfi herbált szívott), de az további vizsgálat kérdése lesz, hogy van-e összefüggés a halála és a drogfogyasztás között. Ahogy az is kérdéses még, hogy mivel fogják meggyanúsítani a dílert: segítségnyújtás elmulasztásával vagy esetleg akár gondatlan emberöléssel. 

Minderről Petőfi Attila vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályának vezetője beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón. Petőfi egy másik ügyről is beszámolt, amit a főosztály oldott meg: egy 11 évvel ezelőtt elkövetett gyilkosságról van szó.

Leányváron még 2009 január elején öltek meg egy asszonyt. A 83 éves nőt súlyosan bántalmazta, majd puszta kézzel megfojtotta a gyilkosa. A megyei nyomozók akkoriban megpróbálták kideríteni, ki lehetett a tettes, de nem jártak sikerrel, pedig szinte mindenkit ellenőriztek az 1700 lakosú községben. Végül 2010-ben felfüggesztették a nyomozást.

Az ügy – több más megoldatlan esettel együtt – Petőfiék osztályára került, ők nemrég újra átnézték az aktákat. Feltűnt nekik, hogy a helyszínen mosatlan kávéscsészék voltak, noha az asszonyt pedánsnak ismerte a környezete, aki mindig elmosogat maga után. Az is feltűnő volt, hogy a lakásának ajtaja sértetlen maradt. Mindebből arra következtettek a nyomozók, hogy az áldozat ismerhette a támadóját. Éppen ezért újra feltérképezték az asszony ismeretségi körét. Így jutottak el a 39 éves piliscsévi L. Lászlóhoz, aki egy 2013-as ügy miatt börtönben ül. Amiatt ítélték el, mert rátámadt egy nőre, akit aztán kirabolt. L. Lászlóról kiderült, hogy ismerte a 83 éves áldozat unokáit. Ami ennél is lényegesebb volt, hogy a genetikai profilja azonos volt azzal a profillal, amit a helyszínen hagyott nyomokból össze tudtak állítani a szakértők, így szinte biztossá vált: ő a tettes.

Amikor kihallgatták L. Lászlót, a férfi kezdetben tagadta a bűncselekményt, és panasszal élt a gyanúsítás ellen, de végül beismerte: ő ölte meg a nőt. Azt mondta, hogy eredetileg az unokáival akart beszélni, ezért ment el hozzá. Miközben az asszony unokáit várta, a nő kávéval és itallal kínálta. Később azonban az asszony távozásra szólította fel. Ez nem tetszett L. Lászlónak, aki összevitatkozott a nővel, majd megverte és megölte. Petőfi Attila elmondta: az orvosszakértői vélemény alapján felmerülhet, hogy L. különös kegyetlenséggel ölt, és ha ezt a bíróság is kimondja, akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport