A Nagykörút egyik szakaszán januártól nem lesz senki, aki bírságolhat a parkolásért

2019.12.19. 20:03 Módosítva: 2019.12.19. 21:28

2020 január 2-án, azaz két hét múlva egyes budapesti főútvonalakon, az Erzsébet körúton például biztosan, leáll a parkoló autósok bírságolása. Nem lesz parkolásellenőrzés, nem lesz, aki figyelje, hogy fizettek-e az autósok a parkolásért.  A főváros jelenleg érvényes szerződése a 4Green Parking nevű parkolási céggel lejár, újat nem kötöttek, sőt egyelőre a fővárosnál nincsenek képben, hogy létezik egy újabb rejtett bugyra a parkolási rendszernek – írja a 444.hu.

A problémát az okozza, hogy szórványosan vannak olyan kisebb szakaszok a fővárosi útvonalakon, ahol nem a kerületi önkormányzatok kezében van a parkolási rendszer, hanem a Fővárosi Önkormányzat felel értük.

Korábban ezekről a területekről alig lehetett hallani, csak most derült ki, hogy Tarlós István alatt a főváros maga is beleugrott a parkolási bizniszbe, és Erzsébetvárosban átvették a főútvonalak ellenőrzési feladatát a kerülettől, helyettük megbízták a 4Green Parking Zrt.-t.

A 444 információi szerint ez egy friss, 2018-ban bejegyzett cég, kormányközeli háttérrel. A tulajdonosa Poprády Géza, aki a Fidesz kormány földművelésügyi államtitkára volt, majd 2016-ban Mészáros Lőrinc agrárcége, az Agrosystem Zrt. vezérigazgatója lett.

A lap emlékeztet arra, hogy a VII. kerületben is történt hasonló eset, ott a terhelt múltú Centrum csoporttal kötött 10 évre szóló szerződés járt le, ami meglepte az októberben megválasztott ellenzéki önkormányzati vezetést. Neidermüller Péter polgármester végül eltolta a probléma megoldását, és fél évvel meghosszabbította a szerződést.

Most a Fővárosi Önkormányzat került ilyen helyzetbe. A 444 szerint mindössze három dolgot tehet a Karácsony Gergely vezette testület:

  • vagy átadják ezeket a szakaszokat ők is annak a Centrumhoz tartozó, Kupper András-féle körnek, akiket már elítéltek parkolási csalásért;
  • vagy a jelenlegi, Mészáros Lőrinchez köthető céggel hosszabbítanak szerződést;
  • vagy leveszik a kezüket a parkolásról, és nem ellenőrzik ezeket a szakaszokat.