Ingyenesek lesznek a meddőség elleni gyógyszerek és beavatkozások

2019.12.19. 15:07

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin közölte: szintén ingyenes lesz a meddőségi vizsgálat a nők és a férfiak számára is 2020. július elsejétől. A területen eltörlik a teljesítmény-volumen korlátot, azaz "a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben" - tette hozzá.

Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal, ők szeretnének gyermeket, gyermekeket, de valamilyen okból nem tud természetes úton gyermekük foganni - ismertette az államtitkár.

A bejelentéstől nem független az a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet, miszerint a kormány hat magántulajdonban lévő meddőségi központot vonna irányítása alá, és megszereznék a működésükhöz szükséges ingatlanokat is. Az állami átvétel hat klinikát érint, köztük a Kaáli Intézetetés a Sterilitás Egészségügyi Ellátót is. Az állami tulajdonosi joggyakorló az Állami Egészségügyi Ellátó Központi (ÁEEK) lesz.