Nem kapnak mindenhol év végi jutalmat a tanárok

2019.12.19. 09:15 Módosítva: 2019.12.19. 09:17

Sem egységes szabályozása, sem előre betervezett forrása nincs a pedagógusok karácsony előtti jutalmazásának. A tankerületi központok és a szakképzési centrumok aktuális gazdasági helyzetén, a tankerületi vezetők, centrumigazgatók döntésén múlik, elismerik-e év végi pluszjuttatásokkal a tanárok munkáját, írja a Népszava.

Ahol osztanak jutalmat, ott elég nagy különbségek lehetnek. Egy Csongrád megyei szakképző iskolában 100 ezer forint jutalmat kaptak az oktatók, az Ózdi Szakképzési Centrum alá tartozó egyik iskolában 120 ezer forintot. A Klebelsberg Központ (KK) és a tankerületek alá tartozó intézmények többségében semmit nem kapnak a pedagógusok, vagy ha mégis, az fejenként 8-10 vagy 3-4 ezer forintot tesz ki, mint a Szigetvári Tankerületben vagy a  Belső-Pesti Tankerületi Központ és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ néhány iskolájában.  

A Klebelsberg Központ azt közölte: a Tankerületi Központok önálló költségvetési szervként fenntartói az egyes iskoláknak, ezért ha maradvány keletkezik, azt a hatályos jogszabályok figyelembevételével, szabadon használhatják fel az iskolákra. Maradvány akkor keletkezhet, ha nem töltik be az üres álláshelyeket, az ellátatlan órákat pedig szétosztják a többi pedagógus között. A tankerületi központok emellett „a többletmunkát rendszeresen, a pótlékok középre húzásának következtében megemelt összeggel támogatják”.

A többletmunkát nem támogatni kell, hanem kifizetni. Arról nem is beszélve, hogy a pótlékok megemelése a tanárok többségére nézve semmit nem jelent – nyilatkozta a lapnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője. Nagy Erzsébet arra mutatott rá, hogy pótlékot csak osztályfőnökök, munkaközösség-vezetők vagy diákönkormányzatot segítő tanárok kapnak, vagyis legfeljebb a pedagógusok harmadát érinti. Nagy szerint felháborító, hogy a betöltetlen álláshelyek mellett a ki nem fizetett többletmunkák adnak fedezetet azokra a nevetséges összegekre, amelyeket egyes tankerületi központok fizetnek.