Bonifác
10 °C
16 °C

Kiakadtak a kórházi beszállítók Gulyás bejelentésétől

2019.12.19. 20:10 Módosítva: 2019.12.19. 23:00

Több mint 70 milliárd forinttal tartozik a kórházakat fenntartó állam a beszállítóknak, ezért a hét elején a szervezetük, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felszólította a kormányt, hogy rendezze az adósságot, mert ennyi lejárt kintlevőséget a beszállítók már nem tudnak kezelni, és a helyzet a betegellátást veszélyezteti. Erre reagálva jelentette be ma a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, hogy az e heti kormányülésen 42,8 milliárdos adósságrendezésről döntöttek, amiről a kormány a számlák mögötti teljesítést is ellenőrizve közvetlenül kíván megállapodni a beszállítókkal.

Az üvegfelületen tükröződő képen Gulyás Gergely (balra) és Hollik István kormányszóvivő a mai Kormányinfó sajtótájékoztatón.
Az üvegfelületen tükröződő képen Gulyás Gergely (balra) és Hollik István kormányszóvivő a mai Kormányinfó sajtótájékoztatón.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Délután közleményt adott ki az OSZ. Ebben „rendkívül veszélyes üzenetnek” nevezik, hogy a kormány a lejárt adósság alig több mint felét kívánja csak kifizetni. A számlák jogosságának ellenőrzését életszerűtlennek tartják, mert

  • az azok mögött álló termékek és szolgáltatások zömét közbeszerzési eljárások keretében szállították, és az intézményeknek volt jogorvoslati lehetőségük kifogást emelni egyes számlák miatt,
  • a tartozások átlagos késedelme több mint 300 nap, és csak az az éven túli elmaradások összege több mint 10 milliárd forint,
  • nem világos, miként ellenőrizné a kormány több száz beszállító több tízezer számláját.

Az OSZ emlékeztet arra, hogy a kormány a 2011–12-es nagy adósságrendezés során sem vitatta a teljes tartozás összegét, és burkoltan arra is utalnak, hogy ha a kormány nem fizet, akkor fizetésképtelennek minősülhet, az adósságot pedig kamat- és végrehajtási költségek növelhetik tovább.

Végül azért is kérik, hogy a kormány a teljes adósságot fizesse ki, mert ellenkező esetben a beszállítói bizalom a teljes állami intézményi szférával szemben inoghat meg.