A Szeviép-ügy egyik védőügyvédjének párja szignálja az ügyet

2019.12.19. 10:20

A Szeviép-ügy egyik védőügyvédje élettársa annak a dr. Nagy Andreának, aki az ügyet szignálja – írta a Pesti Srácok.

A Szegedi Törvényszéken dr. Nagy Andrea igazgatási feladatok ellátásával megbízott törvényszéki bíró. Ő osztotta ki azoknak a bíráknak az ügyet, akik másodfokon felmentették a Szeviép-ügy vádlottjait, és akiknek a szegedi önkormányzathoz fűződő kapcsolatát vizsgálják. Ehhez hozzátartozik még, hogy Nagy Andrea az élettársa annak az ügyvédnek, aki a per harmadrendű vádlottjának védője.

Az igazgatási vizsgálatra azért volt szükség, mert kiderült: a Szeviép-ügy felmentő ítéleteit hozó bírói tanács egyik tagjának, Nové Ágnesnek az építőiparban van családi vállalkozása, és akárcsak a Szeviép, az ő vállalkozása is kapott önkormányzati megbízásokat. A vizsgálat másik tárgya Kovalcsik Éva, a Szegedi Törvényszék tanácsvezető bírája. Ő 2015-ben 12,4 millió forintért vehetett meg egy 100 négyzetméteres belvárosi, polgári lakást a szegedi önkormányzattól. A lakás a sétálóutca műemlék épületében, a Wagner-palotában van. A bírónő mindössze 8 napig volt a lakás tulajdonosa, ezután továbbértékesítette.

A Szegedi Törvényszék december közepén mentette fel másodfokon a Szeviép-ügy vádlottjait, bizonyíték hiányában. Az útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó – már felszámolás alatt álló – Szeviép Zrt. egykori vezetőit az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság tavaly novemberben a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondta ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlottat ekkor öt év két hónap fogház-, a másodrendű vádlottat hat év börtön-, a harmadrendű vádlottat öt év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta a járásbíróság.

A Szerkezet- és Vízépítő Zrt. (Szeviép) csődjéről és az ahhoz fűződő vádakról egy korábbi cikkünkben írtunk.