Tarlós István: A mai napig nem írtam alá a kórházak államosításáról szóló megállapodást

2019.12.21. 12:44 Módosítva: 2019.12.21. 13:36

Nem volt Tarlós Istvánban meg a kraft, hogy még évekig akarjon főpolgármester lenni, viszont utál veszíteni, mondta el az ATV-nek otthonában adott interjúban a volt városvezető. A kétrészes beszélgetésben Tarlós hosszan fejtette ki, milyen kapcsolat fűzi a politikához, a hatalomhoz, ami számára a döntési szabadságot jelenti, és szerinte igenis lehet jóra is használni ezt a hatalmat, nemcsak rosszra. Azt is elmondta, hogy számára ez mindig fontosabb volt, mint az anyagi gyarapodás.

A volt főpolgármester magánéletéről is sok mindent elárult, a második részben viszont már inkább arról beszélt, ő polgármester-választásokat nem nagyon szokott elveszíteni, ezért fáj neki ugyan az októberi vereség, de mára másképpen látja a helyzetet, mint az első napokban. Szerinte ugyanis ez a választás nem a teljesítményekről szólt, és rossz vagy ellenséges érzés nincs benne, mert eredendően sem annyira akarta folytatni. Önmagát is hibáztatja, mert 29 éve ez az első kampány, amit kiengedett a kezéből, korábban mindig ő irányított:

Ezt most egy kicsit kiengedtem a kezemből, lehet hogy azért is, mert már úgy igazán, eredetileg nem is akartam a pályán maradni. (...) De ha már bemászik az ember a ringbe és megszólal a gong, akkor persze nyerni akar. Tehát ez ad egy kis kozmás mellékízt, hogy pont az elköszönő választás így sikerült, de valahogy majd fel fogom dolgozni

– mondta a volt főpolgármester, aki nem azt állítja, hogy ha visszacsinálhatná, nem indult volna el a választáson, hanem azt, hogy a kampányát másképpen csinálta volna. Úgy fogalmazott: az a mélyről jövő motiváció, ami 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben megvolt benne, most már nem volt meg. Például hibának tartja az elzárkózását: ki kellett volna állnia vitatkozni Karácsony Gergellyel. Szerinte nem jött volna ki rosszul belőle.

De ugyanitt elmondta azt is, hogy nem tetszett neki a Fidelitas bohócos plakátja, amely ellenfeleit támadta, ez nem az ő stílusa, és talán mondhatott is volna nemet rá, mégsem tette.

Tarlós számára lelkileg nehéz a váltás, a hatalom eleresztése, de az eszével tudja, ő maga és a családja magánemberként így járt jobban. Az új helyzetet nehezen szokta meg, nem is az első három hét volt számára nehéz, hanem az átadás-átvételt követő időszak:

Minden nap úgy ébredtem, hogy olyan 25 másodpercig azt éreztem, még én vagyok a főpolgármester.

A volt főpolgármester arról is beszélt, hogy az iskolák államosítása ügyében személyes veszekedésig menő konfliktust vállalt a kormány képviselőivel,

a kórházak államosítása ügyében pedig a mai napig nem írta alá a vagyonátadást jelentő dokumentumokat.

Ugyanakkor Tarlós nem érzi jogosnak azt, a szerinte politikai kommunikációs hibáztatást, miszerint nem emelte fel eléggé szavát a kormányzati pénz- és vagyonmegvonásokkal szemben. Azt mondta, meg kell várni, hogy majd most bizonyítsa más, ki és mennyire teljesíti a kampányígéreteit. Kijelentette ugyanakkor:

Én nem vagyok ellendrukker, már csak a város érdekében sem.

Karácsony Gergelyről azt mondta, hogy a kampány előtt és a választás óta is kifejezetten jó a kapcsolatuk, ha az új főpolgármester keresné, biztosan nem csapná rá a telefont.

Nézze, Karácsony Gergő a gyerekemmel egyidős, bennem semmi ellenérzés vagy indulat nincs, nem vagyok vele szemben rosszindulatú

– mondta utódjáról Tarlós István.