Több település alapból kiesik a balatoni csúszdapályázatból

2019.12.22. 12:58

Hétszázmillió forintos kerettel megjelent a balatoni vízi csúszdák fejlesztéséről szóló pályázati kiírás, de a Balatontipp.hu szerint a támogathatók körében szereplő települések egy része a kiírási feltételekkel alapból kiesik, míg egyes települések nem kerültek be a listába.

Az érintett önkormányzatok, vállalkozások egy hónapot kaptak a maximum 100 millió forintos támogatás elnyeréséhez szükséges pályázat beadására, azonban a január 18-i határidő az év végi munkrend mellett inkább csak két-három hetet jelenthet.

Csak természetes vízbe érkező, meglévő vízi csúszdák fejlesztésére biztosítanak támogatást. A kiírás szerint Alsóörs, Balatonberény, Balatonfenyves, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Balatongyörök, Balatonkenese, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonszemes, Csopak, Fonyód, Gyenesdiás, Révfülöp, Siófok, Tihany, Vonyarcvashegy, Zamárdi és Zánka strandjain működő csúszdákkal lehet pályázni.

Ezek közül azonban Balatonberény, Balatonkenese és Zamárdi a Balatontipp szerint kiesik, mert mindhárom helyen évekkel ezelőtt elbontották a csúszdát. Az oldal szerint több település pedig úgy szerepel a listában, hogy a csúszdáikról nem a Balatonba, hanem egy medencébe lehet érkezni. Habár papíron az elképzelhető lenne, hogy a csúszda lebontásával, majd visszaépítésével jogosultak legyenek a támogatásra.

Kihagytak viszont két olyan települést, Keszthelyt és Balatonakalit, ahol a kiírásnak megfelelő, és sürgős felújításra váró csúszda működik, írja a Balatontipp.