Országszerte több megyében is fákat döntött ki a szélvihar

2019.12.23. 16:57

Több megyében is munkát ad a tűzoltóknak az erős szél, írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A beszámoló szerint elsősorban kidőlt fákhoz és letört ágakhoz riasztják a tűzoltókat, több helyen ugyanis

forgalmi akadályt okoztak a kidőlt fák az ország útjain.

  • Budapest VIII. kerületében, a Kőbányai úton egy fa dőlt a vasúti sínekre.
  • A IV. kerületi Széchenyi téren, valamint a XII. kerületi Fodor utcában is kidőlt fa okozott forgalmi akadályt, ahol a fővárosi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal avatkoztak be.
  • A Somogy megyei Bonnya térségében fa dőlt az úttestre, míg
  • Nagybajomban, egy Homok pusztai ingatlan tetőszerkezetére borult egy nagyméretű fenyőfa. A kaposvári hivatásos és böhönyei önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrésszel mentették a menthetőt.
  • Veszprém megyében Ábrahámhegyre, Várpalotára, Veszprémbe, Herendre és Ajkára is riasztották a tűzoltókat.
  • Pest megyéből is több bejelentés érkezett a viharos széllökések miatt. Érden, Leányfalun, Solymáron és Pátyon is dolgoznak az egységek.

A megyék hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán, írta a katasztrófavédelem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint kedd kora délutánig a Dunántúlon és az ország középső részén többfelé várható erős, viharos északnyugati szél.

A legerősebb széllökések általában 60-80 km/h körül alakulnak, de kiemelten Dunántúli-középhegységben, a Balatonnál kedd reggelig 90-100 km/h-t meghaladó lökések is előfordulnak.

Eleinte északkeleten, a Zemplén, Bodrogköz térségében is számítani lehet viharos északi szélre, ugyanakkor jó hír lehet: kedd délután mindenhol veszít erejéből a szél.