Bokrokat irtottak és lekövezték a területet az illegális hulladéklerakás előtt

2019.12.23. 20:05

Ipari hulladékot raktak le illegálisan egy kamionból másfél hete kiskertek közelében Mánfa határában, a szemetelést pedig a faluban élő országgyűlési képviselő, Hohn Krisztina szerint alaposan kitalálhatták, hiszen a lerakást megelőzően tereprendezés is volt:

bokrokat irtottak, a területet pedig egy kamionbeállónyi részen lekövezték.

Az Index is beszámoltSzabad Pécs információi és fotói alapján néhány napja arról, hogy mintegy 40 tonna hulladékot szállított és rakott le a baranya megyei Komló közelében található Mánfán egy olasz rendszámú kamion. A hírportál munkatársai fotókat is közöltek arról, hogy a falu külterületén, a kiskerteknél zsákokban rakták le a kamionról a szemetet.

Az ügyre a lap munkatársa szerint úgy derült fény, hogy visszafelé, a földúton a kamion beleragadt a méteres sárba, és végül Mánfáról kellett traktort hívnia, hogy az onnan kihúzza a járművet.

Az RTL Híradójának riportja szerint azonban már tíz nappal korábban előkészítették az akciót. Az Új Kezdet alelnöke, Hohn Krisztina a műsorban azt mondta, az igazán aggályos nemcsak a leleplezett hulladéklerakás, hanem az, hogy senki sem vállalja a lakókörnyezet közvetlen közelében, kiskertek mellett lévő hulladék elszállításáért a felelősséget.

Az önkormányzat szerint ugyanis nem közterületről van szó, a katasztrófavédelem pedig azt állítja, nem veszélyes anyagok kerülnek a folyamatos esőzéssel a földbe, ezért nekik nincs dolguk vele. Az RTL úgy tudja, hogy a "tereprendezést" egy közeli falu egyik vállalkozója végezte, akit egy pécsi cég azzal bízhatott meg, hogy kamionbeállót építsen a területre.

A rendőrség csak annyit közölt a csatornával, ismeretlen tettes ellen nyomoznak hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, amiért három év börtön járhat.