Már Kiskunlacháza fideszes polgármestere is vészharangokat kongat a kormánysajtóban

2019.12.23. 09:03

Répás József, Kiskunlacháza fideszes polgármestere kilenc év után ismét nyerni tudott az önkormányzati választáson, ennek apropóján pedig a kormánypárti Magyar Hírlap kérdéseire országos ügyekről is elmondta véleményét a 9 ezer fős település vezetője. 

Szerinte meg kellene vizsgálni, hogy a Fidesz miért nem felel meg a fiatalok elképzeléseinek, majd jön az igazi analízis: 

Kommunikáció, szlogenek, imázs – ezek azok a dolgok, amiket át kellene dolgozni.

Répás nemcsak a levegőbe beszél, saját maga mutatja az utat: "Mi azért is tudtunk nyerni, mert a verbális és nyomtatott kommunikációban mertünk újítani". Hozzátette: a fiatalokat nem érdeklik a kormány családcentrikus intézkedései, ők világot akarnak inkább látni. A polgármester szerint komolyan kell venni a kormánypárt megújulási problémáit, ugyanis

muszáj lesz valamit kitalálni, mert ha 2022-ben megismétlődik a 2002-es sokk, onnan nagyon nehéz lesz visszajönni.

A politikus a beszélgetés egy pontján Kövér László-i magasságokba emelkedve fejtette meg, mi van a fiatalok lelkében, amikor kijelentette: "a józan gondolkodás pont olyan kifejezés, ami egy fiatal számára nem igazán vonzó". Ez a narratíva egyébként nem újdonság, az önkormányzati választások óta egymást érik, a változást sürgető kormánypárti nyilatkozatok, sokak szerint az a gond, hogy nem találják a hangot a fiatalokkal. 

A beszélgetés leginkább zavarba ejtő részén a riporter felveti, hogy mi van, ha 2022-ben nyer a Fidesz-KDNP, de nem lesz többségük, koalíciót kell kötni, van-e valaki, akivel lehetne. Répás erre elmondta, hogy egy párt létrehozása több milliárd forintba kerül, jó médiaháttér kell hozzá, azonban  

két év alatt fel lehet építeni egy olyan politikai szervezetet is, amely 2022-ben öt-tíz százalékkal kvázi konstruktív szerepkörben ott tudna lenni az Országgyűlésben, és itt most nem az ellenzéki pártokra gondolok.

Répás nem fejtette ki, hogy pontosan kire gondolt, azonban zárásképp megjegyezte, hogy lehet, hogy valamelyik "tradicionális, történelmi pártnak" egy kis levegőt kellene engedni.