A belga király és a német államfő is üzent karácsonykor

2019.12.24. 19:35

Nem maradhatunk közömbösek az igazságtalansággal, a szegénységgel, a kirekesztéssel szemben. Tisztában kell lennünk közös erőnkkel, amely a kitartásban, a diszkrét, de erőteljes fellépésben, az emberségesebb társadalom iránti elkötelezettségben mutatkozik meg

- mondta Fülöp belga király kedden karácsonyi üzenetében.

A belga televíziós csatornákon közvetített videóüzenetében az uralkodó arról beszélt, hogy a lehető leggyorsabban működőképes szövetségi kormánynak kell alakulnia Belgiumban, amely kiegyensúlyozott döntéseket hoz és szilárdan összetart.

Fülöp belga király tévés karácsonyi köszöntője
Fülöp belga király tévés karácsonyi köszöntője
Fotó: Pool / Reuters

Belgiumban a május végi parlamenti választások óta nem sikerült egy új központi kormánykoalíciót létrehozni. Az országot azonban már tavaly december óta ügyvivő kormány irányítja, az addigi négypárti koalíció felbomlása nyomán.

A német szövetségi elnök szerint több felelősségvállalásra van szükség

A német közszolgálati médiában karácsony első napjára, szerdára időzített beszédben a szövetségi elnök az előzetesen ismertetett részletek szerint felidézte, hogy októberben szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású támadás érte Halle város zsinagógáját.

A merénylő a zsidó főünnepen, jóm-kipúr, avagy az engesztelés napján próbált behatolni a hívőkkel megtelt templomba, de nem jutott át a kapun. Csaknem húsz lövedék nyoma jelzi a támadást a zsinagóga bejárati ajtaján. Frank-Walter Steinmeier szerint a támadással dacoló, erős templomkapu láttán fel kell tenni a kérdést, vajon a német társadalomban is megvan-e ez az ellenálló képesség.

Erősek vagyunk? Meg tudjuk védeni magunkat? Kiállunk vállat vállnak vetve? Kiállunk egymásért?

- kérdezte beszédében a német államfő.

Hozzátette, hogy hazája harminc éve egységben, szabadságban és demokráciában él, de ezt nem szabad természetes adottságnak tekinteni.

Szükségünk van demokráciára, de szerintem most inkább a demokráciának van szüksége ránk. A demokráciához "öntudatos polgárokra" van szükség, akik bizakodással tekintenek a jövőbe, akikben van tenni akarás, józan ész, tisztesség és szolidaritás

 Ezek a tulajdonságok jelen vannak a német társadalomban, ezért lehet hinni Németországban, de az összetartás megőrzéséhez nagyobb odaadásra, több felelősségvállalásra van szükség a civil szervezetek szintjétől a politikáig mindenütt - fejtette ki a szövetségi elnök.

Frank-Walter Steinmeier több idei beszédéhez hasonlóan karácsonyi üzenetében is elutasította azt a széles körben elterjedt vélekedést, miszerint Németországban nem teljes a szólásszabadság. Mint mondta, rég nem zajlott a nyilvánosságban annyi heves vita például a német egységfolyamat állásáról vagy a klímaváltozásról, mint az idén. Inkább arról kell gondoskodni, hogy mindebből kifejlődjék egy vitakultúra, amely megfelel a demokratikus alapelveknek, és hogy az eltérő álláspontok ne megosztottsághoz vezessenek, hanem erősítsék az összetartást az emberek között.