Adatvédelmi vizsgálat jön Pikóéknál a kiposztolt levelezések miatt

2019.12.24. 07:35

A VIII. kerületi önkormányzatnál megvalósult adatkezelések miatt vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – mondta el a Magyar Hírlap kérdésére Péterfalvi Attila, a szervezet elnöke. A NAIH-hoz amiatt érkeztek bejelentések, hogy Pikó András polgármester nyilvánosságra hozta a Józsefváros Újság volt főszerkesztője és más önkormányzati tisztségviselők korábbi hivatalos e-mailjeinek tartalmát. 

Ezekből az emailekből egyébként meglehetősen kínos dolgok derültek ki az előző lapvezetésre és kerületvezetésre nézve: a Pikó által közzétett képek bizonyítják, hogy a kerületi lap tartalmát közlés előtt jóváhagyatták többek között Kocsis Mátéval, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjével, a kerület egyik parlamenti képviselőjével, Rimán Edina jegyzővel, a Helyi Választási Iroda vezetőjével, Sára Botond fideszes polgármesterrel, az alpolgármesterrel és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának elnökével is.

Ettől függetlenül a NAIH indokoltnak látja a fellépést Pikóval szemben, mert az általános adatvédelmi rendelet fogalommeghatározásai alapján a munkahelyi e-mail-fiók adattartalma személyes adatnak, a személyes adaton elvégzett bármely művelet pedig adatkezelésnek minősül. A NAIH múlt heti közleményé­ben már hangsúlyozta, hogy a továbbiak­ban is minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a vonatkozó adatvédelmi követelmények érvényesítése érdekében, a sértő adatkezelőkkel szemben pedig visszatartó erejű jogkövetkezményeket alkalmaz.