Hivatalos: bruttó 500 ezer forintos jutalmat kapnak a rendőrök

2019.12.27. 13:50

Bruttó 500 ezer forintos, egyszeri jutalomban részesülnek a belügyi tárca irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek hivatalos szolgálati viszonyban álló tagjai, derül ki a Magyar Közlönyből. 

Az alig félmilliós juttatás összegéről szóló hírek még december 24-én jelentek meg. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az ATV Híradójának   akkor úgy reagált, hogy ő is látta a rendeletet, és reméli, hogy azért nem jelent még meg a Magyar Közlönyben, mert orvosolni fogják azt a problémát, hogy a jutalom csak a szolgálati viszonyban állókra vonatkozik, így csaknem 10 ezer rendvédelmen belül dolgozó ember kimaradhat a jutalomból.

A rendelet alapján jutalomban viszont valóban csak azok részesülhetnek, akik szolgálati viszonyban állnak. 

Bárdos Judit az ATV-nek elmondta, körülbelül körülbelül 60 ezren vannak állományban, ebből 50 ezren meg is kapják ezt az év végi juttatást, ám a tervezet szerint az a 10 ezer ember, akik rendvédelmi, igazgatási jogviszonyban állnak vagy munkavállalóként dolgoznak, ők kimaradnak belőle.

Tehát kap például a rendőr, a tűzoltó, a büntetés-végrehajtási őr, de akik az irattárban dolgoznak vagy részt vesznek egy nyomozásban, de funkcionális munkát végeznek: ők nem kapnak

– fogalmazott Bárdos.

Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a kormány célja, hogy az ország gazdasági teljesítőképességének arányában elismerje a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők hivatástudatát, az ország biztonsága érdekében tett erőfeszítéseiket. Bejelentette, hogy a kormányfő további juttatási formák kidolgozását szabta feladatul a nemzetbiztonsági kabinetnek, amely egyebek közt azt javasolja, hogy

2020-tól háromévente hat havi illetményt kapjanak a hivatásos állományban levők.

A rendelet szerint a jutalmat december 31-ig fizetik ki az érintetteknek.