Miskolcon, Szentendrén és Esztergomban sem lesz idén tűzijáték

2019.12.29. 16:45 Módosítva: 2019.12.29. 21:49

Miskolc polgármestere, Veres Pál a Facebookján jelentette be vasárnap, hogy az állatok védelmében idén Miskolcon nem tartanak önkormányzati tűzijátékot:

Az októberben megválasztott polgármester azt írja, ezzel szeretne hozzájárulni, hogy a háziállatok ne rettegésben töltsék a szilvesztert, illetve hogy a petárdára költött pénznek van jobb helye is. A rendelkezésével nagy sikert aratott a kommentelők körében. 

Olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy Szentendrén is ugyanez a helyzet, ott már december 27-én kiírták a város hivatalos Facebookjára, hogy nem lesz tűzijáték a szilveszteri program része. Arra is kérték többször az embereket, hogy inkább ne petárdázzanak.

Másik olvasónk pedig arról tájékoztatott, hogy Esztergomban már novemberben bejelentették, hogy ott sem tartanak idén tűzijátékot, helyette látványos fényshow-ban lehet majd gyönyörködni. 

Tavaly Tata volt az első város, ahol a vadludak védelme miatt betiltották a tűzijátékot szilveszterkor, ennek köszönhetőena madarak a helyükön is tudtak maradni a tavon. 

A tűzijátékozás és petárdázás hatalmas gondot jelent az állatvédő szervezeteknek a sok elkóborolt és bajba került kutya miatt, ezért petárdastoppot kértek. A pirotechnikai eszközök ugyanis durva hang- és fényhatásaikkal az állatoknál "sokkos pánikot" okozhatnak.

A legmegdöbbentőbb az egészben, hogy valójában nem is lehetne petárdázni.