Nem találták a németek Clodo vallomását, megszüntették a nyomozást

2019.12.30. 05:45

Bizonyítottság hiánya miatt megszüntette a nyomozást Dietmar Clodo ügyében a Fővárosi Nyomozó Ügyészség – tudta meg a PestiSrácok.hu.

A kilencvenes években “bombagyárosként” elhíresült férfi ellen azért indult itthon Polt Péter legfőbb ügyész utasítására hamis tanúzás miatt eljárás, mert felvetődött, hogy 2016 nyarán Regensburgban tett írásos vallomásában azt állította: személyesen adott át kenőpénzt Orbán Viktornak és Pintér Sándornak.

Néhány éve az Átlátszó.hu-n tettek közzé egy Németországban megjelent könyvből való fejezetet, amit egy Jürgen Roth nevű publicista írt. Eszerint a 2003-ban, bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőfegyverrel való visszaélés miatt jogerősen tíz évre elítélt Dietmar Eduard Clodo azt állította, hogy még a kilencvenes évek elején, az orosz maffia állítólagos magyarországi helytartójának, Szemjon Mogiljevicsnek a megbízásából pénzt adott át Pintér Sándor akkori rendőrfőkapitánynak. Aztán az is megjelent, hogy nem csak Pintérnek, hanem 1994-ben Orbán Viktor miniszterelnöknek is adott pénzt. 

Clodo mindezeket 2016 júniusában egy Regensburgban tett írásos vallomásában is elmondta, legalábbis erre utalt a botránykönyv szerzője, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos volt LMP-s képviselők írásbeli beadványa, amit a magyar belügyminiszternek címeztek. Clodo a vádjait 2016 októberében az osztrák ORF tévécsatornának adott interjúban is megismételte.  Mindezek miatt Tényi István hamis tanúzás miatt tett feljelentést, majd Polt Péter utasítására két évvel ezelőtt kezdett el nyomozni a Fővárosi Nyomozó Ügyészség (FNYÜ) elődje, a Budapesti Nyomozó Ügyészség (BNYÜ).

A Pestisrácok birtokába került - a nyomozást megszüntető - határozat szerint a magyar ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a Regensburgi Ügyészséghez, de tőlük azt a választ kapták, hogy nincs nyoma olyan büntetőeljárásnak, ahol Clodo a fent említett vallomást tette volna. Megemlítették ugyanakkor, hogy a „bombagyáros” 2017-ben tett egy írásbeli vallomást a Grafenaui Rendőrkapitányságon, ám az sem a magyarországi eseményekről szólt, így, mivel nem tudtak azonosítani olyan büntetőeljárást, amelyben Clodo Orbánról és Pintérről hamisan vallott, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a nyomozást bizonyítottság hiányában megszüntette.