16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Publicus: A budapestiek többsége nem szeretné, ha alkudozni kellene a kormánnyal a beruházásokon

2019.12.30. 08:42

Budapest közérzete tapinthatóan jobb mint a többi városé, falué: míg az országban átlagosan az emberek több mint 60 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a dolgok mennek, addig a fővárosban ez az arány kevesebb, mint 50 százalék – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet az elemzőcég a Népszava megbízásából készített.

A budapestiek jobb hangulatának számos oka lehet: a fővárosban például az átlagfizetés harmadával több mint az Alföldön, és hatodával magasabb, mint az ipari fellegvárnak számító Győr-Moson-Sopron megyében. Azaz egy fővárosi lakos sokkal könnyebben ellensúlyozza a közszolgáltatások hiányosságait - például az egészségügyi ellátás vagy az oktatás esetében -, mint egy vidéki lakos.

A reprezentatív kutatás szerint az emberek nagyobb része véli úgy, hogy Karácsony Gergely főpolgármester érdemi tárgyalópartnere lesz a kormánynak. Ráutaló jelek akadnak, miként vélekednek a főpolgármester tevékenységéről. Az atlétikai stadion körüli csörte esetében például a budapesti lakosok több mint 81 százaléka egyetértett a főpolgármester által támasztott feltételekkel, ez az arány a bizonytalanok körében 78 százalék volt, de még a kormánypárti szavazók között is elérte a 65 százalékot.

A felmérés szerint a többség nem szeretné, ha minden fővárosi beruházáson, projekten újra és újra alkudozni kellene: a budapestiek 52 százaléka azt tartaná jónak, ha a kormány a fővárosban beszedett jövedelemadóból automatikusan annyi pénzt hagyna Budapestnél, amiből futná a főváros működési költségeire, illetve a szükséges fejlesztésekre is. 23 százalék azt szeretné, ha a kabinet az itt begyűjtött szja-ból elkülönítene egy keretet, amire a főváros pályázhatna különböző feladatok ellátására. És mindössze a fővárosiak 13 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány irányítja az országot, így jogában áll az összes bevételt beszedni, és saját szempontjai szerint újraosztani. Megjegyzendő: a Fidesz-szavazók között a utóbbi állításnak volt a legnagyobb támogatottsága.  • Tippek
  • Hírek