Vidéken két újszülött is éjfél után egy perccel született

2020.01.01. 08:29

Kislány lett az első budapesti újszülött. Elvira a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben jött világra 0:25 perckor, a súlya 3120 gramm, írta az MTI. A nem hivatalos versenyt viszonylag nagy fölénnyel nyerte, éjjel 1 óráig egyetlen más fővárosi állami intézményből nem jelentettek szülést.

Vidéken két helyen, Nagykanizsán és Baján is született gyermek éjfél után 1 perccel. A Zala megyei Kanizsai Dorottya Kórház tájékoztatása szerint Kovács Patrik nulla óra egy 1 perckor 3050 grammal, 53 centiméterrel, természetes úton jött a világra. A kisfiú a 29 éves édesanya negyedik gyermeke, családban először egy kislány, majd három fiú született.

A Bajai Szent Rókus Kórházban éjjel 0 óra 1 perckor segítették világra az új esztendő első gyermekét. A kisfiú - Trszkits Endre - 3940 gramm súllyal és 53 centiméterrel született, császármetszéssel. A 27 éves mélykúti édesanya, akinek Endre az első gyermeke, és a kisfiú is jól vannak.

Tavaly miskolci volt az év első újszülöttje, az év első budapesti babája pedig a Honvédkórházban született 2:55-kor.

Idősebb olvasóink még emlékezhetnek arra, hogy az év első újszülöttjei a szocializmus évtizedeiben az Állami Biztosító jóvoltából ÁB-életbiztosítást kaptak. Az 1961-ben indult rendszer egészen az ezredfordulóig maradt fenn. Az azóta született elsőket többnyire a helyi önkormányzatok jutalmazzák.

Gratuláció viszont érkezik a kormány részéről is, az első újszülötteket idén többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, Horváth Ildikó köszöntötte, de előtte még nem felejtette el megemlíteni, hogy a magyar kormány családbarát szülészeteket épít Magyarországon, és hozzátette, hogy "közel tízmilliárd forintból olyan fejlesztések zajlanak az országban, amelyek a családalapítás, a gyermekvállalás és a gyermek születése körüli eseményt, illetve a szülés méltóságát támogató közeget, valamint a magas technikai felszereltséget, szakmai tudást elérhető közelségben biztosítják". Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár pedig a családvédelmi akcióterv két újabb intézkedését - a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák élethosszig tartó személyi jövedelemadó-mentessége -  emelte ki, majd megjegyezte, hogy a babaváró támogatást - a családvédelmi akcióterv legsikeresebb intézkedését - már 60 ezren igényelték, jobbára a tízmillió forintos maximális összeggel. Hozzátette: a kormány már 500 milliárd forinttal támogatta a fiatal párokat abban, hogy életüket elindíthassák, vágyott gyermekeik megszülethessenek.

És ezzel nincs vége, az MTI szerint ugyanis Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az intézmény Útravaló CD-jével köszöntötte az év első fővárosi újszülöttjét. A kiadványt - melynek tartalma minden évben más, az idei az operaház énekkarának összeállítása - az intézmény egész évben minden magyar újszülöttnek eljuttatja. Hozzátette: újdonságként a CD-ket az operaház honlapjáról letölthető anyag váltja fel haladva a korral, és csökkentve a kezdeményezés ökológiai lábnyomát.