Zoltán
-4 °C
9 °C

A rendőrség vette át a légimentőket, Szekszárdon megépítik a mentőbázist

2020.01.03. 05:21

A szekszárdi önkormányzat szerint a tolnai megyeszékhely közgyűlése legutóbbi ülésén hozzájárult ahhoz, hogy egy, korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek átadott terület a Készenléti Rendőrség kezelésébe kerüljön. Ezen a területen építhetik meg Szekszárdon a légimentőbázist. A Készenléti Rendőrség most jelezte a projekt befejezésének szándékát az önkormányzatnak.

  • A légimentőbázis létesítését 2007-ben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Légimentő Kht. kezdeményezte Szekszárdon.
  • A város önkormányzata 2011-ben a kijelölt területet állami tulajdonba adta.
  • Az OMSZ 2016-ban elállt a leszálló és a hangár megépítésétől.

Ács Rezső (Fidesz–KDNP), Szekszárd polgármestere előterjesztésében emlékeztetett arra, hogy a légi mentés repüléshez tartozó feladatait a Készenléti Rendőrség vette át. Arról is beszámolt, hogy a szervezet 2019. októberben kifejezte szándékát a szekszárdi bázis megvalósítására, amelynek létesítési engedélyét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Repülőtéri és Légiforgalmi Hatósági Főosztálya 2021. márciusig meghosszabbította.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. honlapja szerint ma Magyarországon hét légimentőbázis működik: Miskolcon, Debrecenben, Szentesen, Budaörsön, Balatonfüreden, Sármelléken és Pécsen. A rendőrség december 31-én közölte, hogy a szolgálatnak a múlt év végén kilenc mentőhelikoptert adott át a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt., és megkezdődött új légimentőbázisok építésének, illetve a meglévők felújításának, korszerűsítésének a tervezése.

Ez évtől a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait a Készenléti Rendőrség gyakorolja, a légi mentés egészségügyi, szakmai irányítását továbbra is az OMSZ főigazgatója végzi.