Polt Péterről is lepattant a brutálisan megvert miskolci nő ügye

2020.01.04. 09:13

Igazságügyi orvosszakértő a novemberi bántalmazás óta egyáltalán nem látta, és ha a rendőrség úgy határozott, szakértő személyesen nem is vizsgálja majd meg a Bujákon brutálisan összevert nőt. Orosz Bernadett november 9-én egy osztálytalálkozóra kísérte el volt barátját, de a férfi az este végén úgy megverte, hogy a negyven éves nőre alig lehetett ráismerni. 

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság öt nappal a bántalmazás után, november 14-én rendelt ki igazságügyi orvosszakértőt az ügyben, de a miskolci nőnek átadott dokumentumból nem derül ki, hogy az igazságügyi szakértőnek csak

  • iratok és/vagy
  • személyes vizsgálat

alapján kell majd megállapítania, hogy a nő milyen fokú sérüléseket szenvedett.

Szeles Géza, az ügytől független igazságügyi orvosszakértő az Indexnek azt mondta, hogy az esetek zömében egyébként az orvosszakértők „sajnos csak iratokból dolgoznak.” Ez főként azért baj, mert „a magyar egészségügyben komoly hiányosság, hogy nem a szakma szabályai szerint születnek a látleletek.” Pedig nem mindegy, hogy valakit könnyű testi sértés vagy többszörös visszaesőként, súlyos testi sértés miatt ítélnek el. 

A magyar orvosi dokumentációs fegyelem egyenlő a nullával. Több bírósági tárgyalás alatt beigazolódott már, hogy általában negyed annyi sérülés van leírva, mint ami azokon a fotókon látszik, amelyeket a sértett saját maga készített a telefonjával. Amíg egy igazságügyi orvosszakértő 35-40 sérülést is leír, addig egy klinikai szakorvos, aki éppen a sürgősségi osztályon ügyeletes, jó, ha 3-4 sérülést rögzít

– mondta az Indexnek Szeles Géza. 

Mégis, csak az adott eljáró szerv –  például a rendőrség vagy az ügyészség – tapasztalatától és körültekintésétől függ, hogy elrendeli-e az azonnali szakértői vizsgálatot. Szeles 26 éve dolgozik főállású igazságügyi szakértőként, de mindössze „tízszer kérték, hogy egy bántalmazás vagy üzemi baleset után ott, helyben vizsgálja meg a sértettet.”

A miskolci nőt a támadás után a Salgótarjáni Kórház sürgősségi osztályára szállították, ahol kiderült, eltört az orrcsontja; koponyája, karja és csuklója több helyen zúzódott, arca pedig annyira feldagadt, hogy a szemeit sem tudta kinyitni. A három órás vizsgálat után, – az iratok szerint – saját felelősségére távozott, de a nő azt állítja az ügyeletes orvos szóban elmondta, hogy nincs szabad ágyuk, a lelettel együtt, viszont aláíratta vele, hogy a kórházat már saját felelősségemre hagyja el.

A nőt a vizsgálat után a Pásztói Rendőrkapitányságon hallgatták ki, de ügye később a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra került, ahol volt barátja, egy nyugalmazott katonai alezredes ellen végül súlyos testi sértés miatt eljárást  indítottak, a férfit viszont nem vették őrizetbe és a letartóztatását sem kezdeményezték, a nyomozás alatt szabadlábon védekezhet. 

„Beszélt Istvánnal, nem fogja bántani többet, megígérte!”

A bíróság végül négy hónapra viszont elrendelte K. István távoltartását, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Sárospatakon élő férfi közvetve és közvetlenül sem léphet kapcsolatba a nővel. A volt barát viszont december 23-án és 24-én a Messengeren küldött karácsonyi üdvözlő videót a nő lányának és fiának. Orosz Bernadett többek között ezért is írt levelet Varga Judit igazságügyi miniszternek, amelyben rendőri védelmet kért, és azt, hogy a győri gyermekgyilkosság esetéhez hasonlóan azonnal rendeljenek el vizsgálatot az ő ügyében is. 

A levélre néhány nap múlva Gellén Márton helyettes államtitkár válaszolt, aki arról biztosította Orosz Bernadettet, hogy

a szükséges intézkedések elmaradását kivizsgálják, annak eredményéről pedig haladéktalanul értesítik.

Ezen kívül különböző áldozatsegítő szolgáltatásokat ajánlott a nőnek és felhívta a figyelmét arra, hogy „állami kárenyhítésben részesülhet”, vagyis majdnem 2 millió forintot igényelhet, mivel erőszakos bűncselekmény áldozata lett. 

A nő az Indexnek most azt mondta, hogy valószínűleg még ez az összeg sem fedezi majd azokat a költségeket, amibe a helyreállító műtétek kerülnek. A vizsgálat eredményéről pedig továbbra sem kapott semmilyen tájékoztatást a minisztériumtól. Varga Judit után egyébként Polt Péter legfőbb ügyésznek is levelet írt, melyben panasszal élt a rendőrségi eljárás körülményei ellen. Szerinte ugyanis a hatóságok „egy ismeretlen lelkiállapotú elkövetőt hagytak szabadlábon.”

A távoltartás egyáltalán nem tudja megakadályozni, hogy a lelkileg teljesen kiszámíthatatlanná vált elkövető, újabb támadást hajtson végre velem szemben, az életemre törve, veszélyeztetve a saját és gyermekeim biztonságát.... Az nem megnyugtató, ha az első kihallgatásomat végző nyomozó, bizonygatja, hogy higgyem el, ′beszélt az Istvánnal, nem fogja keresni és bántani többet, megígérte!'

A levél a Pásztói Járási Ügyészségen majd a Salgótarjáni Járásbíróságon kötött ki, ahonnan a nő azt a választ kapta, hogy „beadványa bírói intézkedést nem igényel.” 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport