Török Gábor: Nem biztos, hogy Orbán három év múlva is meghatározó lesz

2020.01.04. 10:06

Ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának

- jelentette ki Török Gábor politológus a Népszavának adott szombati interjúban. Bár sokak véleményével ellentétben ő nem gondolja, hogy az októberi választások után válságban lenne a kormánypárt, egyetért Lázár Jánossal kritikájával, hogy némi változásra van szükség a Fidesznek, ha 2022 után is hatalmon szeretne maradni.

A változás viszont nem megy olyan könnyen szerinte, ha továbbra is olyan jó helyzetben van egy párt, mint a Fidesz. "Politikai témákban nehéz újat mutatni, mert ezek eleve leértékelődtek, vezérközpontú-, emberközpontú lett a politika, narratívákra épül" - mondja Török. Az évek óta felépített narratívákon (migráció, EU elleni konfliktus) nem lenne értelme szerinte módosítani, "a leglátványosabb üzenet nyilván a személyi változás lenne."

A belső kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak mennie kellene, de ez felveti azt a kérdést is, hogy van-e alternatív politikai elitje a Fidesznek. Ebből a szempontból pedig elég siralmas a kép

- teszi hozzá. Helyettük Navracsics Tibor volt uniós biztos, vagy Lázár János korábbi miniszter jöhet, és általában azok, akik teljesen más stílust képviselnek. 

Török Gábor
Török Gábor
Fotó: Ajpek Orsi / Index

Török szerint nem fog örökké tartani a Fidesz hatalma, ha Orbán varázsa előbb-utóbb elkopik, véget érhet a rendszer stabilitása. "Nagyon sok rendszer gondolta már magát leválthatatlannak és nagyon sok rendszert gondoltak elmozdíthatatlannak. A lojalitás a politikában addig tart, amíg értelme van" - mondja.