A szabálysértési ügyekkel az ügyintézők is mennek a rendőrséghez

2020.01.06. 07:54

Márciustól a rendőrség kezeli a kormányhivatalok helyett azokat a kisebb szabálysértési ügyeket, amikkel idáig a járási hivatalok foglalkoztak, emiatt pedig félő volt, hogy az egyébként is leterhelt szervezet hogyan lesz képes ellátni a pluszfeladatot. A Népszava erre vonatkozó kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt a választ adta, hogy számítanak a kormányhivataloknál dolgozó, hatósági feladatot végző személyekre.

A jogi szabályozás is azt hivatott biztosítani, hogy az állomány átkerülése zökkenőmentes legyen. [...] A járási, kerületi hivataloktól a rendőrséghez kerülő létszámhelyek és személyek tekintetében az egyeztetés folyamatban van.

– írta válaszában az ORFK. Tehát a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azok, akik eddig a kormányhivataloknál ellátták ezeket a feladatokat, a jövőben átkerülnek egy másik állami apparátusba, hogy ott épp ugyanazt csinálják, mint előtte. A lap információi szerint országszerte kb. 2000 ügyintéző foglalkozik a kormányhivataloknál a szabálysértési ügyekkel, közülük többen egykor még a rendőrségnél kezdtek foglalkozni ezekkel. Aztán, ahogy az ügyek elkerültek az önkormányzati jegyzőkhöz, majd a kormányhivatalokhoz, ők is mentek velük. 

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Népszavának azt mondta: ők is hallottak híreket az áthelyezésekről, de konkrét döntésekről nincs információjuk.