Egy független jelölt mögé állt be a Fidesz Dunaújvárosban

2020.01.07. 14:51

Molnár Tibor független jelöltet támogatja a Fidesz a február 16-ai dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson, jelentette be Dorkota Lajos, a kormánypárt választókerületi elnöke kedden Iváncsán.

Azért lesz időközi választás Fejér megye 4. számú választókerületében, mert Pintér Tamás, a térség jobbikos parlamenti képviselője októberben Dunaújváros polgármestere lett, és összeférhetetlenség miatt lemondott a képviselői posztjáról.

Mint korábban megírtuk, a kormánypárt hetekig titkolózott, hogy kit indít az időközi választáson. Helyi forrásaink szerint több civillel is tárgyaltak a jelöltségről, de mindenki visszautasította a lehetőséget. Miután hétfőig jelölőszervezetként se jelentkezett a Fidesz a választási nyilvántartásba, biztossá vált, hogy nem lesz önálló jelölje, hanem valamelyik független induló mögé áll be.

Többen két függetlenként induló nevet emlegettek a Fidesszel összefüggésben: Molnár Tibort, Iváncsa polgármesterét, illetve Sürü Renátát, Dunaújváros jegyzőjét. 

Molnár Tibor állítólag évek óta jó kapcsolatot ápol Dorkotával, és többek szerint kormányzati hátszéllel lett Iváncsa független polgármestere. 2014 és 2017 között alpolgármester volt a Fejér megyei településen, majd 2017-ben egy időközi választáson lett polgármester, és 2019-ben egyedüli indulóként ismét nyerni tudott.

Amikor múlt hét végén megkerestük, még tagadta, hogy a kormánypárt jelöltje lenne, de azt elismerte, hogy több párttal, köztük a Fidesszel is tárgyal a támogatásról. A Magyar Nemzetnek hétfőn már arról beszélt, amennyiben a kormány támogatja a feltételeit, nincs akadálya az együttműködésnek.

68888897 2959557820752374 634633795110174720 n
Fotó: Molnár Tibor / Facebook

Az időközi választáson a Fidesz olyan civil jelöltet szeretett volna támogatni, aki békét és nyugalmat teremt a térségben, fogalmazott Dorkota Molnár keddi bemutatásakor az MTI beszámolója szerint. A választókerületi elnök szerint nem volt a térségben az elmúlt két évben olyan parlamenti képviselő, aki felkereste volna a térség polgármestereit, és megkérdezte volna őket problémáikról.

Molnár arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az elmúlt két évben a saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen az, amikor a térségnek nincs közvetlen képviselete a parlamentben. Hangsúlyozta, megválasztása esetén nemcsak egy települést, hanem egy térséget képviselne. Szerinte nem szabadságharcosokra, hangzatos kijelentésekre, hanem egy olyan emberre van szüksége a környéknek a parlamentben, aki ismeri a térség problémáit, és hajlandó azokat képviselni. A Fidesszel való egyezséget egy olyan, kölcsönösen jó megállapodásnak nevezte, amelynek hasznát a választókerületben élők élvezhetik megválasztása esetén.

Az ellenzéki pártok (Jobbik, DK, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) már novemberben bejelentették, hogy egységesen beállnak Pintér kabinetfőnöke, Kálló Gergely mögé, aki korábban a Jobbik Ifjúsági Tagozatának volt az országos alelnöke, majd képviselői asszisztensként dolgozott, később pedig Pintér kampányfőnöke lett. Hétfőig öt képviselőjelöltet vett nyilvántartásba a választási bizottság. 

A keddi bejelentés megerősíti azt a feltételezést, hogy a Fidesz a korábbi dunaújvárosi kudarcok miatt nem akar egy újabb pofonba beleszaladni Fejér megyében. Pintér 2018-ban legyőzte Galambos Dénest az országgyűlési választáson, majd tavaly októberben még nagyobb arányban tudott nyerni az önkormányzati választáson, 56-41 százalék arányban váltotta le a fideszes Cserna Gábort.