Szijjártó neve is feltűnik a Cambridge Analytica egyik kiszivárgott dokumentumán

2020.01.08. 21:07 Módosítva: 2020.01.08. 23:36

Szijjártó Péter neve is feltűnik az egyik olyan iraton, amely a Cambridge Analytica (CA) korábbi értékesítési igazgatójának személyes archívumából származik és a napokban került fel az internetre, írta meg az átlátszó.hu.

A Cambridge Analytica okozta a Facebook eddigi legsúlyosabb adatkezelési válságát, hiszen kiderült, hogy a közösségi hálózat felhasználóinak adataihoz hozzájutva befolyásolhatták a legutóbbi amerikai elnökválasztás és potenciálisan más választások eredményeit. A botrányról írt cikkeinket itt találják.

Az átlátszó.hu szerint bár speciálisan magyar fókusza az eddigi válogatásoknak nincs, az Iránnal kapcsolatos iratcsomagban mégis felbukkan Szijjártó Péter külügyminiszter neve. Eszerint Szijjártó Péterrel 2016. szeptember 22-i eseményre tervezett találkozót a CA, de hogy ez végül megtörtént-e, nem tudni. Azt viszont igen, hogy azokban a napokban a miniszter valóban az Egyesült Államokban tartózkodott.

Az Átlátszó felidézi: a Cambridge Analyticához személyes szálakon keresztül kötődő Black Cube izraeli magán-hírszerzőcég a 2018-as választási kampányban „rádolgozott” a magyar kormány által kipécézett egyes civil szervezetekre.