Jégpáncél borítja az utakat Észak-Magyarországon

2020.01.09. 10:40 Módosítva: 2020.01.09. 14:20

Az Időkép szerint az ónos eső és ónos szitálás miatt nehéz a közlekedés az északi és északkeleti megyékben. A Hernád völgyében, Eger és Nyékládháza közelében, valamint Kisvárda és Nyírbátor térségében ónos eső esik, vagy szemerkél az eső. Csapadékra a nap folyamán huzamosabb ideig lehet számítani északkeleten, máshol olvadás várható.

4
Fotó: Időkép

A gyorsforgalmi utak, a fő és mellékutak a szórás nyomán sónedvesek, de a 49-es főúton Mátészalka közelében csúszós szakaszokra lehet számítani. A mellékutakat is végig szórták a munkagépek, ennek ellenére Edelény térségében és a Nyírségben síkosságra készüljenek - figyelmeztet az Útinform.

Az Időkép szerint többek között baleset történt az 52-es főúton Szabadszállás környékén, a 381-es főúton Pácin és Cigánd között, mindkét helyen kamion borult árokba. De baleset történt Zádorfalván is, ahol a csúszós útról árokba fordult egy busz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint csütörtökön napközben újabb csapadékhullám érkezik észak, északnyugat felől, amelyből az esti órákig főként az ország északkeleti harmadán kis mennyiségű (kevesebb, mint 1-2 mm) vegyes halmazállapotú csapadék valószínű jellemzően ónos eső, fagyott eső formájában. Éjszaka és pénteken a köddel, rétegfelhőzettel borított területeken előfordulhat ónos szitálás (kevesebb, mint 0,1 mm). Az ónos eső miatt csütörtökre az ország kétharmadára adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Frissítés 12:50-kor: Az OMSZ másodfokúra emelte a riasztást Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Máshol maradt az elsőfokú figyelmeztetés (Budapesten, Pest, Békés, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében).

Járda Egerben
Járda Egerben
Fotó: Fekete Alex / Időkép

A rendőrség is figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt, mint írják, az utakon a szokásosnál is óvatosabban kell vezetni, kerülni kell a hirtelen fékezést, az előzést, és jobban kell megválasztani a sebességet. 

Több baleset is történt már, Zádorfalván például lesodródott az úttestről egy busz:

Balassagyarmaton pedig egy munkagép csúszott le az útról: