Elemér
-1 °C
10 °C

Annyira rossz a levegő, hogy már két településen is veszélyes a szabadba menni

2020.01.09. 14:37

Többfelé nőtt a légszennyezettség, két település levegőjét már veszélyesnek minősítették a magas szállópor-tartalom miatt.

- figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön a Facebook-oldalán. Sajószentpéteren és Putnokon veszélyes a levegő, ilyen esetben már az egészséges emberek köhögést, légúti irritációt, esetleg könnyezést tapasztalhatnak. Azonban

a légszennyezés nemcsak a légzőrendszert terheli meg, hanem a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatású rövid és hosszú távon egyaránt.

Öt településen - Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Tököl - egészségtelen volt a levegőminőség a levegőhigiénés index alapján. Tizenhat helyen pedig kifogásolt volt a levegőminőség, azaz a kis méretű aeroszolrészecskék koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket. A figyelmeztetés alapján a levegő minőségeszerdához képest is romlott, a meteorológiai előrejelzés szerint ráadásul a következő napokban nem várható jelentős javulás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja az érintett településeken élőknek, hogy hosszabban a szabadban tartózkodjanak, de arra int, ne feledkezzenek meg a rendszeres, rövid ideig tartó szellőztetésről.