Vádat emeltek egy férfi ellen, aki hamis támogatói aláírásokkal akart indulni a választásokon

2020.01.09. 10:34 Módosítva: 2020.01.09. 10:34

A Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki hamis aláírásokat tartalmazó ajánlóívekkel akart indulni a 2018-as országgyűlési választáson.

A vádirat szerint az ügy vádlottja, egy 36 éves férfi, aki egy mikropárt egyéni országgyűlési képviselőjelöltként akart indulni Budapest egyik választókerületében.

A jelöléshez 500 választópolgár ajánlása kellett. A férfi 824 ajánlást adott le, amelyből a választási bizottság 507 ajánlást fogadott el, és nyilvántartásba vette a jelöltet. A férfi az ajánlások valódiságát, mint aláírásgyűjtő, az íveken igazolta.

Az aláírások közül azonban 38 hamis volt, amelyeket egy ismeretlen írt rá az ívekre. Egyes ajánlások névtulajdonosai már nem is voltak életben az ajánlóívek kitöltésekor.

A férfi a választáson végül nem indult, a jelöltségről lemondott. A férfi ellen a Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.  A Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat  felfüggesztett börtönbüntetésre.