Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Pálffy Istvánt leváltották a dublini nagykövetség éléről

2020.01.10. 16:45 Módosítva: 2020.01.10. 17:05

A csütörtöki Magyar Közlönyben több köztársasági elnöki határozat jelent meg nagykövetek kinevezéséről, illetve két nagykövet felmentéséről is - szúrta ki a 24.hu

Áder János két nagykövetet hívott vissza: a volt tévés, majd KDNP-s képviselő Pálffy Istvánt a dublini nagykövetség éléről mentették fel még december elején. A róla vonatkozó résznél azt írják, a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére történt a felmentés, de érdemei elismerése mellett.

Medveczky Ivánt pedig a Mexikóvárosból hívták vissza tavaly novemberben. Medveczkyt Németh Zoltán váltotta 2019 novemberében Mexikóban.

Pálffyt Manno István váltja Írországban a magyar nagyköveti poszton. Manno István korábban volt már miniszteri biztos, protokollfőnök a külügyben, valamint milánói főkonzul is, tehát tapasztalt diplomata.

A Közlöny további új nagyköveteket is bemutat: 

  • Deák Árpád Dávid a karibi térségben kapott feladatokat tavaly júliusban: a Dominikai Köztársaságban, a Dominikai Közösségben, Jamaicában és Saint Luciában fogja ezentúl képviselni Magyarországot. Deák eddig a mexikói magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője volt.
  • Varga-Haszonits Zoltán komoly feladatot kapott szintén még júliusban: a teheráni nagykövetségen bizonyíthat vezetőként. Varga-Haszonits 1990 óta dolgozik magyar diplomataként, 2016 óta dolgozik az iráni magyar nagykövetségen.
  • Selmeci Balázst Varga-Haszonitshoz hasonlóan rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Áder 2019 augusztusában. Őt Magyarország rijádi nagykövetségének a vezetésével, bízták meg, valamint a Bahreini Királyságban és a Jemeni Köztársaságban is képviselnie kell az nagykövetnek hazánkat.
  • A manilai nagykövetség élén Bencze József dolgozik november óta, Palau vagy a Marshall-szigetek is hozzá tartozik. 
  • A limai nagykövetséget tavaly december óta Tóth Katalin vezeti. Peru mellett Bolíviára is figyel.