Visszatér a BKK a gyalogos-kerékpáros vonalra

2020.01.10. 16:09

Elcsodálkoztak a II. kerületi Frankel Leó utcaiak, hogy a választás után két hónappal hirtelen megépült a sok helyi lakos által hiányolt zebra a Bem térnél, a Frankel Leó utca és a Fekete Sas utca sarkán, a Bambi presszó előtti forgalmas úttesten.

Az újonnan megválasztott polgármesternek, Örsi Gergelynek ugyan fontos választási ígérete volt a zebra, de egy-két hónap alatt ilyen átalakításokkal nem lehet megtervezni-engedélyeztetni egy biztonságos gyalogosátkelőt.

A kerület korábbi vezetésétől megtudtuk, hogy a választás előtt, 2019 szeptemberben már megkezdődött ez engedélyes tervek készítése. Korábban azért nem szorgalmazták a gyalogátkelőt, mert nem tudták, hogy a Duna-part koncepcióban szereplő Bem tér megújítása mikor kezdődik el, abban ugyanis sétálóutcaként szerepel ez a sarok

Mindenesetre végül az új város- és kerületvezetés idején kezdődött a munka és készült el a zebra. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Bem téri zebra volt az első, ilyen jellegű, kvázi úttörő projekt. Emellett több más gyalogos-kerékpáros kisprojekt a BKK fiókjában porosodott a Tarlós éra inkább autócentrikus időszakában, amik most előkerülhetnek, mondta. 

A választás után ugyanis az új városvezetés jelezte a BKK-nak, hogy nézzék át Karácsony Gergely 152 pontos programját, és az annak megfelelő gyalogos-kerékpáros-mikromobilitási terveket vegyék elő. Sőt készítsenek terveket pontszerű, kicsi beavatkozásokra (zebrák, buszöblök), amiket a helyiek hamar és közvetlenül meg tudnak érezni. 

Elkészült egy nagyobb lista, amit most a főváros a kerületekkel egyeztet, ennek volt első beruházása a Bem téri zebra. A következő leporolt projekt a Bartók Béla úti kerékpársáv lehet a Kosztolányi tér és a Móricz Zsigmond körtér között, az egyik sáv elvételével.

Közben keresik a BKK új vezérigazgatóját is. Csütörtökön zárul le a pályázatok határideje, és mint megtudtuk, a városvezetés hamar ki akarja nevezni az új igazgatót.

A BKK partnercége, a BKV szinte az egyetlen, aminek a vezetői posztjára nem írt ki pályázatot a városvezetés, ami azt jelenti, hogy továbbra is a jelenlegi vezérigazgatóval, Bolla Tiborral számolnak, annak ellenére, hogy a koalíció egyik pártja a saját jelöltjét szerette volna a cég élére. Bolla maradását megerősítette csütörtökön Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is a Klubrádiónak adott interjújában