Hollik: A Fidesz-KDNP egyetért Orbán Viktor Gyöngyöspatáról tett kijelentésével

2020.01.11. 17:44

A Fidesz-KDNP teljes mértékben egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy a gyöngyöspatai cigány családok számára megítélt százmillió forintos kártérítés "nagyon igazságtalan, a helyzetet nem oldja meg, és csak további feszültségeket szít" -idézi Hollik Istvánt az MTI.

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója szerint a kormányfő csütörtöki évkezdő sajtótájékoztatója "sokaknak nem tetszett". Hollik azt is megállapította, hogy Orbán szavai "nagyon nem tetszettek" a TASZ-nak, amely közleményben tiltakozott az ellen, ahogyan Orbán a gyöngyöspatai roma családokról beszélt.

Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt, hogy a gyöngyöspatai cigány diákok szegregációs kárpótlása mindenféle munka nélkül kapott pénz.  Orbán ugyan nem gyöngyöspatai, de azt mondta:

ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgozzak. (...) És azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek igazuk van.

A miniszterelnök szerint a szegregáció fogalma körül belpolitikai csatározások vannak, „az unió repüléséről nem is beszélve”. Orbán azt is állította, hogy a felzárkóztatás és a szegregáció fogalmainak összekeverése hozott létre politikailag igazságtalan helyzetet, és bár egyelőre nem tudja, mit kell tenni, de az biztos, hogy tenni kell valamit.

Tehát szerintem a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk.