Februárban kerül a parlament elé a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról szóló javaslat

2020.01.13. 23:15 Módosítva: 2020.01.13. 23:20

Februárban kerülhet az Országgyűlés elé az igazságügyi tárcának a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról szóló javaslata – mondta az igazságügy-miniszter az M1-en hétfő este.

Varga Judit közölte: a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt vizsgálat eredménye nyomán az a javaslatuk, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani olyan elítéltet, aki más életére tört. Ezt már a vizsgálatból készült jelentés óta tudjuk, most azonban már a konkrét beterjesztés valószínű dátumát is közölte a miniszter. Ugyanakkor növelni kell a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát, és meg kell vizsgálni a szülői kapcsolattartás szabályait. Különösen akkor, ha a szülő felügyeleti jogát bűncselekménnyel összefüggésben szüntetik meg - tette hozzá.

Varga szerint ugyanakkor a nők védelmét szolgáló Isztambuli egyezmény ratifikálásának a követelése

túlmisztifikált.

Szerinte "aki dezinformációt folytat ezzel kapcsolatban, az nem a nőket védi, hanem saját politikai tőkéjét kovácsolja", "ugyanis az egyezmény cikkelyei maradéktalanul érvényesülnek a magyar jogrendszerben". Varga Judit közölte: a ratifikáció pusztán politikai okokból marad el, mert az

egyezmény olyan szemléletet erőltetne a hazai jogrendbe, amely éles ellentétben áll a kormány migrációs politikájával és a választók többségének akaratával.

(Aki meg szeretné tudni, miről szól valójában az egyezmény, amelynek ratifikálását évek óta szakadatlanul követelik a családon belüli erőszakkal foglalkozó, valamint nőjogi civil szervezetek,  annak ajánljuk a teljes szöveget.)

Varga Judit arról is tájékoztatott a köztévén, hogy megkezdődött azon jogszabályok felülvizsgálata, amelyek lehetővé teszik az elítéltek számára, hogy az elégtelen börtönviszonyok miatt európai ajánlásra hivatkozva jelentős állami kártérítésekre tarthassanak igényt. Közlése szerint, ma már az ilyen ügyek elérik a tízezres nagyságrendet, az igényelt kártérítési igény pedig a milliárdos tételt, miközben szerinte folyamatosan javulnak a fogva tartás körülményei Magyarországon.