Kamionok blokkolják a teherforgalmat a magyar–szlovák határátkelőknél

2020.01.13. 06:54

Kamionok blokkolják a teherforgalmat több magyar–szlovák határátkelőnél, így demonstrál a Teherfuvarozók Szlovákiai Uniója, írja a rendőrség.

A teherfuvarozók vasárnap este tíztől sztrájkolnak, így például a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél a 3,5 tonnánál nagyobb járműveket nem engedik át.

Nógrád megyében is korlátozzák a határátlépési pontokat a 7,5 tonnánál nehezebb járműveknél. Így a somoskőújfalui, a parassapusztai és a balassagyarmati átkelőknél.

A személygépkocsikat, a buszokat, a mentőket, az élő állatot szállító járműveket átengedik a határon. 

A rendőrség azt ajánlja, a fuvarosok kerüljék el a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőket, és inkább Komárom-Esztergomba (kizárólag 20 tonnáig) vagy Borsod-Abaúj-Zemplénbe menjenek.

A Szlovákiai Teherfuvarozók Uniója sztrájkja kedd óta tart Pozsonyban, Kassán és Oraván, így demonstrálnak a „drasztikusan romló ágazati vállalkozói környezet ellen”, és azt akarják elérni, hogy a szlovák kormány ötven százalékkal csökkentse a járműadót, és függessze fel az útdíj beszedését, amíg nem jelölik ki az útdíjfizetési rendszer új üzemeltetőjét, írja a Paraméter.