Albin
0 °C
11 °C

Nagy a dugó a magyar-szlovák határon

2020.01.13. 13:33

A szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) figyelemfelhívó közúti demonstrációt és blokádot tart a ma is, melynek során csak időszakosan engedik át a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket a magyar-szlovák határszakaszon, Szlovákia irányába. Emiatt az érintett átkelőknél jelentősebb torlódások alakultak ki, főleg az M15-ös gyorsforgalmi úton, ahol a teljes szakaszon, vagyis 15 kilométeren állnak a teherautók a hétfő déli jelentések alapján, írja az utinform.

Az M15-ös autóúton a teherautók a leállósávot foglalják el, így személyautóval is fokozott óvatossággal kell közlekednie az arra haladóknak. A feltorlódott nehézgépjárművek már hatással vannak az M1-es autópálya forgalmára is. A Szlovákiába tartó kamionokat az M1-es autópálya leállósávjára próbálják leállítani a szakemberek az M15-ös csomópontjától, míg a Hegyeshalom felé tartók továbbra is a külső sávon érhetik el az osztrák határt, egyelőre korlátozás nélkül. 

Ugyanakkor a magyar-szlovák határátkelőkön tapasztalható blokád miatt a szokásosnál jóval nagyobb Hegyeshalom kilépő oldalán a teherforgalom, ahol időnként 1-2 kilométer hosszan feltorlódnak a tehergépkocsik.

A nehézgépjárművel közlekedőknek is érdemes még indulás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-s telefonszámon, vagy a www.utinform.hu oldalon, illetve a Rendőrség www.police.hu weboldalán. 

Az M1-es és M15-ös gyorsforgalmi utakon a 125-ös és a 163-as kilométerszelvényeknél lévő út feletti digitális információs táblák adnak tájékoztatást a szlovákiai határzárról, így azokat is érdemes figyelemmel követnie a sofőröknek. Fontos, hogy a korlátozások személygépkocsikra, valamint az autóbuszokra nem vonatkoznak, de a kialakult helyzet miatt ezen közlekedőknek is érdemes hosszabb menetidővel számolniuk.

Mint arról beszámoltunk, a Szlovákiai Teherfuvarozók Uniója sztrájkja kedd óta tart Pozsonyban, Kassán és Oraván, így demonstrálnak a „drasztikusan romló ágazati vállalkozói környezet ellen”, és azt akarják elérni, hogy a szlovák kormány ötven százalékkal csökkentse a járműadót, és függessze fel az útdíj beszedését, amíg nem jelölik ki az útdíjfizetési rendszer új üzemeltetőjét.

Frissítés: Feloldották a kamionforgalom korlátozását Nógrád megyében 

A kamionforgalmat a Szlovák Közúti Fuvarozók Egyesületének demonstrációja miatt korlátozták a somoskőújfalui, a parassapusztai és a balassagyarmati határátkelőkön. A korlátozást feloldották, így a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalma már haladhat - tette hozzá.