Lujza
-2 °C
13 °C

Az EU-ban először Horvátországban indítanak nemzeti tüdőrák-szűrőprogramot

D VAJ20120529003
2020.01.14. 16:58

Horvátország az első olyan európai uniós ország, ahol nemzeti tüdőrák-szűrőprogramot indítanak 50 és 70 év közötti aktív, illetve 15 éve leszokott dohányosok számára, akik legalább 30 doboz cigarettát szívtak el évente, írja az MTI.

A horvát egészségügyi minisztérium, a mellkasi sebészek társasága és a tüdőgondozó intézetek célja, hogy a következő 5-10 évben 20 százalékkal csökkentse a tüdőrák okozta halálozások számát és ezzel évente több mint 500 életet mentsen meg. A tervek szerint a dohányosok 50 százalékát vonnák be a programba.

Horvátországban évente átlagosan 3000 embernél fedeznek fel tüdőrákot, amelynek leggyakoribb oka a dohányzás. Felmérések szerint az ország lakosságának 31,1 százaléka dohányzik, néhány százalékkal több férfi, mint nő. 2018-ben 3021 tüdőrákos beteget regisztráltak, 2789-en haltak meg a betegségben. Horvátország függetlensége, 1991 óta 80 ezren haltak meg tüdőrákban.

Miroslav Samarzija, a nemzeti program vezető orvosa a sajtónak elmondta: a tüdőrák szűrése és korai diagnosztizálása lehetővé teszi, hogy amennyiben valakinél daganatot fedeznek fel, azt időben eltávolíthassák. Hozzátette: a rendszeres CT-vizsgálatok 20-40 százalékkal csökkenthetik a veszélyeztetett népesség halálozási arányát, ami azt jelenti, hogy évente több száz ember életét menthetik meg.

A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot világszerte, így Horvátországban is. A magas halálozási ráta összefüggésbe hozható a szűrés és a korai felismerés hiányával. Bár az orvostudomány jelentős előrelépést ért el a betegség gyógyításában, a tüdőrákosok kétharmadánál már túl késői stádiumban fedezik fel a betegséget.

A tüdőrák korai stádiumban szinte egyáltalán nem okoz tüneteket: kezdetben fájdalomérzet sem jelentkezik, hiszen a tüdőben kevés fájdalomérző receptor található. A betegek körülbelül negyedénél semmilyen tünet nincs jelen a diagnózis felállításakor.

Horvátországban hamarosan országszerte 16 intézményben végeznek majd CT-vel tüdőszűrést: Zágrábban több kórházban, továbbá Eszéken, Fiumében (Rijeka), Splitben, Varasdon (Varazdin), Zárában (Zadar), Dubrovnikban, Szlavon-Bródban(Slavonski Brod), Verőcén (Virovitica), Pólán (Pula) és Krapinán, írja az MTI.

Magyarországon tavaly ősszel elindultak a szervezett vastagbélszűrések, mert ennél a szervnél az időben felismert daganatos betegségekkel több ezer ember életét lehet meghosszabbítani. 524 ezer 50-70 év közötti ember kapott meghívót szűrésre, 153 ezren küldtek be mintát. Közülük 1900 embernél állapítottak meg rákmegelőző állapotot és 227 embernél rosszindulatú daganatot.

A szűréseket 2020-tól a teljes érintett korosztályra, 2,4 millió emberre kiterjesztik. Évente mintegy ötezer beteg hal meg vastagbélrák következtében, pedig ez a betegség - ha időben felismerik - megelőzhető és gyógyítható. Magyarországon emellett méhnyak- és emlőrák szűréseket végeznek.

A tüdőrákot az alacsony dózisú CT-vel lehet kiszűrni. A Nemzeti Rákmegelőzési Program Magyarországon is javasolta ennek bevezetését, ez legkorábban azonban csak 2022-re válhat szervezett szűrőprogrammá, mert ehhez legalább 25-30 gépre lenne szükség.

(Borítókép: Vajda János / MTI)