Fürjes az állatkert főigazgatóját okolja a biodóm ügyében

2020.01.14. 14:12

Fürjes Balázs szerint nem ad több pénzt a kormány a biodómra – írja az Infostart.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Fővárosi Állat- és Növénykert területén épülő Pannon Park és Biodóm befejezéséhez hiányzó 20 milliárd forint kapcsán arról beszélt az InfoRádiónak, hogy

  • a kormány eredetileg is szívesen támogatta a beruházást, aztán biztosított pluszforrásokat is, 
  • de Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója „nagyon nehéz helyzetbe hozza nem is annyira a kormányt, inkább az országot”.

Fürjes szerint a biodóm alapelképzelése jó volt, amikor pedig Persányi az eredetihez képest több támogatást kért a kormánytól, akkor egyben azt is megígérte, hogy nem lesz több áremelkedés. Ezért is adott összesen 45 milliárdot a kormány a fővárosi tulajdonú és fenntartású Fővárosi Állat- és Növénykertnek az államtitkár szerint. 

Fürjes Balázs azt is hangsúlyozta a biodóm kapcsán, hogy a kormánynak semmilyen beleszólási joga nem volt ebbe a beruházásba: „Az állatkert vezetése teljesen önállóan irányította, ő terveztetett, ő írta ki a közbeszerzéseket.

Az államtitkár szerint a kormány innentől kezdve tehetetlen, mert „minden eszköz az állatkert vezetésének kezében van”. 

Az államtitkár úgy vélte, ha ilyen helyzetekben a kormány újra meg újra pénzt adna, akkor arra teremtene precedenst, hogy az összes önkormányzat meg mindenki más náluk kopogtathasson, ami rövid idő alatt kiapasztaná az éves költségvetést. A kormány Fürjes szerint a maga részét már hozzátette a projekthez, és örül, ha meghívják a megnyitóra, de nem sértődik meg, ha ez a meghívás elmarad.  • Hírek
  • Lakáshitel