Karácsony Gergely teljesen megrendült Pokornin

2020.01.14. 16:26 Módosítva: 2020.01.14. 16:27

„A jövő megköveteli a múlt bevallását, az őszinte szembenézést. A XX. század rémtetteinek nemcsak az áldozatai, de az elkövetői is honfitársaink voltak. Megrendít Pokorni Zoltán polgármester úr szembenézése, minden tiszteletem az övé ezért”, írta kedden délután Karácsony Gergely a saját Facebook-oldalán. A főpolgármester három mondatos posztja Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester hétfő délutáni előadására érkezett.

A Fidesz egykori oktatáspolitikusának a nagyapjáról kiderült, hogy nyilasként személyesen is felelős volt magyar zsidók haláláért. Pokorni hétfőn a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének Maros utcai rendelőintézetben tartott megemlékezésén azt mondta, „a nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt.”

Pokorni a megemlékezésen a Mazsihisz.hu beszámolója szerint elsírta magát, de azt mondta, „a holokauszt magyarországi történetével kapcsolatban, hogy a német megszállás nem mentség, maximum magyarázkodás. Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része szintén magyar volt. Az áldozatoknak ne csupán a zsidó voltukat lássuk, hanem teljes valójukat. És a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem azt, hogy hogyan válik valaki azzá. Amiért én itt vagyok, az az, hogy kimondjam: egyek vagyunk a fájdalomban.”

Az ATV közzétette a HegyvidékTV vágatlan, bő 8 perces felvételét, mi is megmutatjuk. A megrendülés 5:30 táján kezdődik.