A kórházszövetség elnöke szerint festés helyett eszközökre és pénzre lenne szükség

2020.01.14. 11:34

Az eredményes betegellátás szempontjából jelenleg sokkal fontosabb lenne a 8-10 évnél régebbi orvostechnikai eszközök cseréje, valamint a klimatizálás megoldása, mint a kórtermek és várók kifestése, amelyet Orbán Viktor jelölt meg feladatként múlt heti sajtótájékoztatóján, magyarázta el a Növekedés.hu-nak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ficzere Andrea szerint a klimatizálás hiányának következtében kialakuló szövődmények kezelése, illetve a betegek és a munkatársak rossz komfortérzetével kapcsolatos problémák nagy terhet rónak az intézményekre.

Azt a kórházszövetség elnöke is elismerte, hogy főleg Budapesten lenne szükség felújításokra, mert az elmúlt években inkább vidéki intézményeknél voltak komoly beruházások. Ficzere szerint azonban először azt kellene meghatározni, hogy milyen funkciókat kell majd betölteniük a fekvőbeteg ellátásban részt vevő intézményeknek, csak utána lehet megtervezni, hogy milyen sorrendben és milyen mértékben korszerűsítsék azokat.

Ma már a balesetveszély elhárítása és a jogszabály által kötelezően elvégzendő feladatok mellett nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem jut pénz a környezet szépítésére, modernizálására

– fogalmazott, azzal kapcsolatban pedig, hogy a miniszterelnök meg nem bocsátható bűnnek nevezte a kórházi adósságfelhalmozást, a kórházszövetség elnöke kijelentette, 2018 decembere óta

11 hónap alatt 57 milliárd forint adósság keletkezett, évről-évre nő a tartozásállomány, amely 2019. november végén 70,8 milliárd volt.

Kérdezem, ha az adott évben elfogy az előirányzat (van kórház, ahol már áprilisban!), mit kell tennie a főigazgatónak? Állítsa le a betegellátást?

– tette fel a kérdést Ficzere Andrea, hozzátéve, ha az intézmény nem látja el az alapító okirata szerinti alapfeladatát, akkor sérülne az Alaptörvény egészségügyi ellátásra vonatkozó része. Ezzel szemben azzal, ha pénz, azaz fedezet nélkül tovább dolgoznak, azzal megsértik a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat. Úgy vélte, nagyon nehéz helyzetben vannak a kórházak, hiszen

az intézmények a legjobb szándékuk ellenére sem képesek maradéktalanul betartani a szabályokat.

Ficzere szerint a forrásbevonás mellett elengedhetetlen a bérek további emelése, amelyeknek közelíteni, optimális esetben el kell érnie az uniós átlagot. Ennek el kell érnie nemcsak a szakdolgozókat, hanem az orvosokat, és a műszaki, gazdasági területen dolgozókat is.