Enyhítettek a volt rakamazi polgármester büntetésén

2020.01.15. 21:56 Módosítva: 2020.01.16. 01:59

Eleve felfüggesztettet kapott, másodfokon pedig még meg is felezték a volt rakamazi polgármester büntetését, a hülye nevű „Nagy-Morotva Vízi Tanösvény gate” kapcsán. Ez utóbbiról itt olvashat bővebben, röviden a lényege, hogy az akkori rakamazi polgármester, F. Ernő (Fidesz–KDNP), több mint félmilliárd forint uniós pénzre pályázott, amit meg is kapott 2010 januárjában, 2012 novemberében pedig még pár milliót hozzácsaptak.

Együtt kamuzott három építési vállalkozóval

A projektben egy rakamazi Nagy-Morotva Vízi Tanösvényt építettek volna, amit késznek is jelentettek, de valójában a polgármester az építési vállalkozókkal karöltve kamuzott arról, hogy végül is mi épült meg.

Igazából a projektelemek jó része teljesen használhatatlan romhalmaz lett. A csatolt hibalisták tanúsága szerint a Nagyteknősbéka Ház projektelem esetében összesen 44, a Kisteknősbéka Ház projektelem esetében összesen 20, míg a Vízi Tanösvény esetében 9 hiba, illetve hiányosság került rögzítésre. 

Többek között a Nagyteknősbéka Ház zsaluzata nem volt megfelelő, az áram, az ivóvíz és a gáz nem volt bekötve, a lift nem működött, az akvárium nem volt megfelelően szigetelve, így ez az épület nyilvánvalóan készként nem lett volna lejelenthető. A bíróság szerint megállapítható volt, hogy a projekt átadásának lezárásáról készült jegyzőkönyvek és egyéb iratok valótlan tartalmáról valamennyi vádlott tudott. 

A tervek is ambiciózusak voltak, az eredeti célkitűzés szerint az átadást követő öt évben 78 ezer turistának kellett volna megfordulnia a rakamazi tanösvényen. Az átvételt követő négy évben mondjuk nem is volt látogatható ez a fajta uniós pénztemető.

Nem olyan sok, egy év felfüggesztett lett a vége

Első fokon F. Ernő (Fidesz–KDNP) elsőrendű vádlottat, Rakamaz volt polgármesterét két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, de ezt most csökkentette a Debreceni Törvényszék egy év, két évre felfüggesztett büntetésre, ez jogerős.

A másodrendű vádlott 1 év börtönbüntetését 8 hónapra, annak felfüggesztést 2 évről 1 év 6 hónapra enyhítette. A két vádlottat a bíróság előzetes mentesítésben részesítette. A harmadrendű vádlott és védője a korábban bejelentett fellebbezését visszavonta, így a vele szemben kiszabott 1.620.000 forint pénzbüntetés jogerőre emelkedett, míg a negyedrendű vádlott ugyanezen összegű pénzbüntetését 900.000 forintra enyhítette.

Dr. Hutkai Mariann indokolásában elmondta, hogy a másodfokú bíróság az időmúlást jóval nagyobb súllyal vette figyelembe, továbbá a súlyosító körülmények közül mellőzte a társtettesi alakzatot és a beruházás magas értékét, és az első és másodrendű vádlott vonatkozásában nagy nyomatékkal vette figyelembe, hogy büntetlen előéletűek voltak a cselekmény elkövetésekor, és azóta sem indult ellenük büntetőeljárás, így az előzetes mentesítésre érdemesnek találta őket a bíróság.