A választás előtt egy hónappal távozott a képviselőjelöltként induló dunaújvárosi jegyző

2020.01.16. 18:22

Az elmúlt időszakban több probléma merült fel Dunaújváros jegyzőjének munkájával kapcsolatban. A kialakult helyzet rendezése érdekében megbeszélést folytattam dr. Sürü Renátával, ahol arra a megegyezésre jutottunk, hogy jegyző asszony munkaviszonya Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatánál, 2020. január 15-én megszűnt

- tette közzé a hírt Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere csütörtök délután az önkormányzat honlapján.

Arról már korábban is írtunk, hogy a 2014-ben kinevezett jegyző és az ellenzéki városvezetés között nem felhőtlen a kapcsolat az októberi választás óta. Pintér Tamás pár hete arról beszélt az Indexnek, hogy az elmúlt időszakban sorra kapta az önkormányzat a törvényességi felhívásokat különböző jogi mulasztások miatt. "Nem értettük, hogy az önkormányzat törvényes működéséért felelős ember miért hagyja, hogy ilyen problémák forduljanak elő. Nem tudtuk, hogy ez szakmai hiányosság, vagy szándékos károkozás. Mivel a szándékosságra nincs konkrét bizonyítékunk, inkább a szakmaisága kérdőjeleződik meg a jegyzőnek" - mondta akkor a polgármester. 

Több jogi probléma akadt például az önkormányzat alakuló ülésén. Miután a kormányhivatal felszólítást küldött, a decemberi közgyűlésen ismét szavazni kellett az alakuló ülés egyes napirendi pontjairól. 

Sajnálattal tapasztaltam, hogy Ön megfosztva engem a védekezés lehetőségétől - titoktartási kötelezettséget íratott velem alá- Facebook oldalán olyan posztot helyezett el, amely azt sugallhatja egyesek felé, hogy jegyzői feladataimat nem kellő hozzáértéssel végeztem, így szakmailag alkalmatlanná váltam.

írta Sürü a csütörtökön közzétett nyílt levelében. Csatolta az értékelőlapját is, amit a jogszabály szerint minden köztisztviselő megkap évente. Ezeken jól látszik, hogy Pintér szinte minden pontban a legjobbat adta jegyzőjének 2019-ben. "Ez úton kérem Önt, Pintér Tamás, hogy a jövőben személyemet, munkásságomat érintő félreérthető nyilatkozatok tételétől tartózkodjon. …vagy hivatalosan mentsen fel titoktartási kötelezettségem alól" - zárja a levelet Sürü. 

Távozása talán összefüggésben lehet azzal is, hogy képviselőjelöltként elindul a február 16-i időközi országgyűlési választáson. Egy helyi forrásunk már korábban arról beszélt lapunknak, hogy Sürü megpróbál előre menekülni, és ezért jelentette be indulását február 16-i időközi választáson.

Állítólag Dorkota Lajost, választókerületi elnököt is megkereste azzal a tervével, hogy a Fidesz támogatását élvezze, és több kormánypárti politikussal tárgyalt az elmúlt hetekben. A jegyző kérdésünkre viszont tagadta, hogy bármelyik párttal is tárgyalt volna, és hangsúlyozta, hogy saját elhatározásából, függetlenként indul februárban.

A Fidesz végül nem indított saját jelöltet, hanem a függetlennek bejelentett iváncsai polgármester, Molnár Tibor mögé állt be. Az ellenzéki pártok pedig egységesen a jobbikos Kálló Gergelyt, Pintér kabinetfőnökét támogatják.

Azért lesz időközi választás Fejér megye 4. számú választókerületében február 16-án, mert Pintér Tamás, a térség jobbikos parlamenti képviselője októberben Dunaújváros polgármestere lett, és összeférhetetlenség miatt lemondott a képviselői posztjáról. A Fidesz hetekig ígérgette, hogy hamarosan bejelentik a jelöltjüket, végül nem is lett saját indulójuk. Hét jelöltre lehet majd szavazni, nagy valószínűséggel Kálló és Molnár között dől el az eredmény.