Azt kérik civilek, ne nevezzék át az Árpád híd metrómegállót

2020.01.16. 05:05

Egyesületünk ellenzi az átnevezést, és kéri az érintetteket, hogy még a bevezetés előtt álljanak el tőle.

Ezt írta Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet. Amit elleneznek, hogy január végén Göncz Árpád városközpontra nevezik át a jelenlegi Árpád híd metróállomást. 

Mint írják, „Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időszakban egyfajta sajátos játszótérré alakult. (...) Sorra jelennek meg különböző átnevezések, hozzátoldások, kezelhetetlenül hosszú megállónevek, miközben ezektől egyáltalán nem lesz egyszerűbb a tájékozódás. Joggal merül fel a kérdés: milyen városközpont az, amelyik 4 kilométerre van a város tényleges központjától? Milyen félreértésekhez vezethet ez angolul?”

Az egyesület szerint kifejezetten zavaró, hogy (sokszor pusztán politikai indíttatásból) évente többször, több csomópont neve is megváltozik. Kétségtelenül vannak szerencsétlen megállónevek, csomóponti elnevezések, amiket össze kellene gyűjteni, és egy csomagban megváltoztatni. Azt kérik a főváros új vezetésétől: az eddigi rossz gyakorlat folytatása helyett inkább készítsenek egy átfogó koncepciót a budapesti megállónevek jövőbeli egységesítéséről, esetleges módosításáról.

Az átnevezést XIII. kerületi kezdeményezésre fogadta el még korábban a Fővárosi Közgyűlés, majd Tarlós István és a budapesti Fidesz tiltakozása miatt mégsem valósítottak meg. A volt köztársasági elnökről és műfordítóról nevezték el 2016-ban a XIII. kerületi, Árpád híd pesti hídfőjénél fekvő területet, ahová tavaly szobrot is állították az emlékére.

Megkerestük a Városházát, hogy átnevezik-e a megállót. Azt válaszolták: át.