Harrach: A környezeti problémák a mértéktelen profitéhségből és a fogyasztási kényszerből erednek

D KOS20191017011
2020.01.16. 16:16

Klímaváltozás és környezetvédelem témakörben sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a KDNP két politikusa, Harrach Péter és Juhász Hajnalka. Erősebb mondások az MTI alapján: 

  • A környezeti problémák eredete és megoldása is az emberben kereshető, annak eredete ugyanis a mértéktelen profitéhség, a termelési és fogyasztási kényszer, megoldása pedig az önmérséklet, az életforma és a gazdasági rend megváltoztatása. 
  • A teremtésvédelem kétezer éve a keresztény kultúra szerves része, alapja a teremtéstörténet tanítása arról, hogy az ember művelje és őrizze a teremtett világot, vagyis legyen felelős gazdája, használja képességeit annak alakítására eredeti épsége megőrzése mellett. "A gond nem pusztán gazdasági és technológiai, elsősorban erkölcsi és lelki" - idézte Harrach a nyugati és keleti egyházfők közös nyilatkozatát.
  • Juhász Hajnalka szerint a klímaváltozás egy olyan tény, amihez mindenkinek alkalmazkodnia kell, a környezetvédelem pedig mindenki közös felelőssége és feladata.
  • Juhász szerint a kormány négy feltétellel vállalta az Európai Bizottság klímaegyezményének aláírását. Ezek a feltételek tartalmazzák, hogy a 2050-ig szóló vállalások költségeinek legnagyobb részét a szennyező vállaltoknak és iparágaknak kell megfizetniük, a célok megvalósítása nem járhat a magyar családok energia- és élelmiszerköltségeinek emelkedésével, valamint a kohéziós támogatási összegek átcsoportosításával, továbbá az atomenergiát a klímapolitika részéve kell tenni.
  • Juhász szerint a kormány munkájának is köszönhetően megduplázódtak a magyarországi erdőterületek, ami létfontosságú a környezetvédelmi célok elérése érdekében.
  • Harrach Péter kérdésre válaszolva elmondta, veszélyesnek tartja, ha ideológiai, pártpolitikai kérdést csinálnak egy szakmai kérdésből, így például a klímavédelemből. Szerinte ebben az ügyben nincs komoly feszültség az ellenzék és a kormánypártok között, hiszen mindenki ugyanazt akarja.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)