Voksturizmus: a Kúria engedélyezte a Belügyminisztériumnak a halasztást

2020.01.16. 10:36

Súlyos, helyreállíthatatlan károsodás érné a Belügyminisztériumot, továbbá aránytalanul nagy munkaterhet igényelne az adatválogatás – ezzel érvelt a Belügyminisztérium a Kúriánál amellett, miért is kérik a másodfokú, jogerős ítélet halasztását a 2018 októberi, parlamenti választás előtti lakcímnyilvántartási adatokat illetően, írja a Népszava.

Az adatokat még a választás előtt megigényelte a Belügyminisztériumtól a TASZ és a Political Capital, ám kiadásukat a Belügyminisztérium megtagadta. Végül másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a TASZ-nak, illetve annak egyik munkatársának adott igazat és kötelezte a Belügyminisztériumot az adatok átadására. Az erről szóló írásos döntést a minisztérium 2019. október 30-án kapta meg. 

Noha a Népszava friss cikke szerint a kérelmet elméletileg november 14-i dátummal adták be (vagyis éppen belefértek így az adatközlés határidejébe), a Belügyminisztérium egy november közepén feltett kérdésre azt közölte:  a jogerős ítélet szerint fognak eljárni. A lap egy decemberi cikke szerint megkereste a Kúriát, hogy érkezett-e hozzájuk felülvizsgálati kérelem az ügyben, ám akkor nemleges választ kaptak a Kúriától. 

Azt nem tudni, hogy a papírokat mikor iktatták, de a Népszava szerint múlt hét kedden született döntés a halasztásról.