Ma jár le a határidő, de egy forintot se kapnak a gyöngyöspatai roma családok

2020.01.17. 15:23

Értetlenül állunk a saját miniszterelnökünk és a saját országgyűlési képviselőnk nyilatkozatai előtt. A jogi helyzet világos: ma jár le a határidő, hogy a patai roma gyerekek évtizedes szegregációjáért felelős állami szervek kifizessék a jogerős döntés szerint járó kártérítést. Mi továbbra is bízunk abban, hogy Magyarország jogállam, ahol a bírósági döntések mindenkire ugyanúgy vonatkoznak. Bízunk abban, hogy Gyöngyöspata Város Önkormányzata és a Hatvani Tankerületi Központ jogszerűen jár el, és végrehajtja a Debreceni Ítélőtábla döntését, és a mai napon kifizeti a károsultaknak megítélt sérelemdíjat

- tett közzé egy sajtóközleményt Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzata péntek délután. 

Ma jár le a fizetési határidő, péntek délutánig kellene a Gyöngyöspatai Önkormányzatnak és a Hatvani Tankerületnek összesen 99 millió forint kártérítést fizetnie hatvan gyöngyöspatai roma diáknak, akiket évekig társaiktól elkülönítve, külön emeleten oktattak a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában.

Orbán kijelentette, nem fizetnek

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője ugyanakkor már tegnap délelőtt arról beszélt, hogy nem fogja az önkormányzat kifizetni a kártérítést, mert nem áll rendelkezésére annyi pénz. Azt mondta, egyeztetést kezdeményeznek a családokkal, hogy ne pénzben fizessék ki a megítélt összeget, hanem természetben, oktatást biztosítanának a károsultaknak.

Erről beszélt pénteken Rétvári Bence államtitkár is sajtótájékoztatóján, az MTI tudósítása szerint Rétvári elmondta, a tankerület és az önkormányzat a perben javaslatot tett a természetbeni kárpótlásra, de sem az első-, sem a másodfokú ítélet nem foglalkozott ezzel. 

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2018-ban
Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2018-ban
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban már egyértelműen azt jelentette ki, hogy

mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk.

Szerinte csak úgy lehet megoldani a "bajt", ha segítséget nyújtanak. "Kifizetjük a képzésüket, ha kell, átképzést, új tanfolyamokat. Tehát szolgáltatást adunk nekik, és nem pedig a kezükbe odaadjuk a pénzt. Amit még egyszer mondom, sose fognak a magyarok elfogadni" - fogalmazott a miniszterelnök. Azt is megkérdőjelezte az interjúban, hogy történt-e egyáltalán szegregáció Gyöngyöspatán, vagy csak "egy rosszul sikerült felzárkóztatási kísérlet" miatt perlik az önkormányzatot. 

...én úgy érzem, hogy itt egy szerencsétlen bírói ítélet született, amit ráadásul - mindig ide jutunk vissza - ha megnézzük, hogy kik indítottak el, ott mindenhol a Soros-szervezeteket találjuk meg. 

- mondta Orbán.

Nem indítanak végrehajtási eljárást

Bár meglenne a jogi lehetősége a diákokat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványnak, hogy végrehajtási eljárást indítson az önkormányzat és a tankerület felé, ezt nem teszik meg, tudtuk meg Farkas Lillától, az alapítvány ügyvédjétől. 

Nem indítunk végrehajtási pert, mert félünk attól - ha nagyon kicsi is az esélye - hogy a Kúria másként dönt, és akkor visszaperelhetik a pénzt

- mondta az Indexnek. Nagy valószínűséggel fellebbeznének az alperesek a végrehajtás ellen, ami  "sok energiát és ügyvédi munkaórát jelentene" az alapítvány számára. Márpedig Farkas emlékeztetett rá, hogy pro bono ügyvédek viszik az ügyet, nincs rá erőforrás. 

Az alapítvány munkatársa azt is mondta lapunknak, hogy pénteken megkereste őket az alperesek jogi képviselője, és egyeztetést kezdeményezett. Farkas eddig hiába kereste Horváth Lászlót, nem kapott tőle választ. 

VÁRHATÓAN TAVASSZAL KERÜL A KÚRIA ELÉ A FELÜLVIZSGÁLATI KÉRELEM, addig pedig kivár az alapítvány. HA FENNTARTJÁK A DEBRECENI ÍTÉLŐTÁBLA TAVALY SZEPTEMBERI ÍTÉLETÉT, MUSZÁJ LESZ FIZETNIE AZ ÖNKORMÁNYZATNAK ÉS A TANKERÜLETNEK.

Ma biztosan nem kapják meg a pénzt

A jogvédő alapítvány munkatársai szombaton Gyöngyöspatára utaznak, hogy egyeztessenek a családokkal, de Farkas szerint nem valószínű, hogy belemennének a természetbeni kártérítésbe, sokaknak ugyanis már konkrét terve van, mire költené a jogerősen megítélt pénzt. Többen ma a Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzathoz fordultak, mondta megkeresésünkre Csemer Géza, a kisebbségi önkormányzat elnöke, és hozzátette, szomorúak a családok, hogy nem kapják meg a jogerősen megítélt pénzt a határidőre.

Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata polgármestere péntek délután megerősítette az Indexnek, hogy az önkormányzat ma biztosan biztosan nem fog fizetni, de azt mondta, eddig nem is keresték rajtuk a pénzt. A Hatvani Tankerület vezetőjét telefonon már nem értük el.

Délelőtt Horváth Aladár, a Roma Parlament Egyesület elnöke becsületsértés és hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentette Orbán Viktort. Szerinte Orbán visszaél a hatalmával, a romák ellen uszít, és nyomást próbál gyakorolni a bíróságokra.

Petíció indult a Kúria befolyásolása miatt

Kedden petíciót indított Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke. Aláírói tiltakoznak és visszautasítják "Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesz más politikusainak a független magyar bíróság, nevezetesen, a Kúria Bíróság befolyásolására és nyomás alá helyezésére tett kísérletét."

Szerintük Orbán  megszegte azt az elvárást, hogy folyamatban lévő bírósági ügybe ne avatkozzon be a politika. "Ez a bírói függetlenség és autonómia súlyos megsértése, amely elfogadhatatlan" - fogalmaz a petíció írója. Aláírói szolidaritását fejeznek ki a kormánypárti politikusok által támadott gyöngyöspatai roma gyerekek és az őket képviselő ügyvédek mellett. 

A gyöngyöspatai kártérítési per részleteit és az elmúlt két hét történéseit ebben a cikkben foglaltuk össze.