Feljelentették Orbánt a gyöngyöspatai kártérítési perről tett nyilatkozata miatt

EB0B8A1C-0921-46FC-9A76-98ABCF87C515
2020.01.17. 12:05

Feljelentette Orbán Viktort Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület elnöke becsületsértés és hivatali visszaélés megalapozott gyanújával.

A miniszterelnök január 9-i sajtótájékoztatón igazságtalannak nevezte az ítéletet, amelynek értelmében 100 millió forint kártérítést kell fizetni a gyöngyöspatai roma diákoknak, amiért évekig szegregáltan oktatták őket a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában.

A bírósági ítéletet tiszteletben kell tartania a miniszterelnöknek is. Az ítélet nem arról szól, hogy természetben fizessenek, hogy vigyenek oda képzést, hanem azt mondja ki, hogy kártérítést köteles fizetni az állam. Azt tartjuk természetesnek, hogy az összeget kapják meg a családok, és ők döntsék el, mire szeretnék fordítani

– mondta Horváth Aladár, a Roma Parlament Egyesület elnöke a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatón péntek délelőtt.

Egy olyan politikai akcióról van szó szerinte, amely meghaladja a jog és egy jogvédő szervezet lehetőségeit, de „igyekszünk ezt az egész történetet jogi értelemben kezelni, és olyan választ adni a társadalom számára, amely világossá tudja tenni a jog eszközeivel, hogy a miniszterelnök se léphet túl a jog adta kereteken, a miniszterelnök se sértheti meg a magyar törvényeket”.

Az alaptörvényt idézve elmondta, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére. „Az ilyen közösséghez tartozó személyek – törvényben meghatározottak szerint – jogosultak a közösséget sértő véleménynyilvánítás ellen, emberi méltóságuk megsértése miatt igényeiket bíróság előtt érvényesíteni.

 Ha egy cigány ember úgy érzékeli, hogy méltóságában csorba esett, akkor jogi elégtételt vehet a sérelmet okozóval szemben

– fogalmazott Horváth.

A fő probléma szerinte az volt, hogy a miniszterelnök egymás után említette a sajtótájékoztatón a gyöngyöspatai cigány tanulók ügyét és a bűnözőket, akiket a rossz börtönkörülmények miatt kell kárpótolni. 

Ez egy alkalmas pszichológiai eszköz arra, hogy a cigányságot, a cigány közösséget és a bűnt egymás mellé tegyék, és a cigánybűnözés alkotmányellenes közösségellenes toposzát lehessen belőle gyártani

– mondta. Szerinte Orbán szavai alkalmasak lennének a gyöngyöspatai cigány közösség elleni izgatás tényállására is, ám azt már kivették a törvénykönyvből, és az uszítás van helyette. „Az uszítás viszont csak akkor áll meg, ha közvetlen összefüggés bizonyítható a kimondott szó és a sértetteket érő fizikai atrocitás között. Ez nem bizonyítható” – tette hozzá.

Egy miniszterelnöknek vigyázni kell arra, hogyan minősít egy közösséget, mert olyan indulatokat szabadíthat fel egy társadalomban, amely véres összetűzésekbe torkollhat

– folytatta a roma jogvédő, és emlékeztetett a 2011-es gyöngyöspatai atrocitásokra, amikor a Jobbik és más szélsőjobboldali csoportok napokig blokád alatt tartották a Heves megyei várost.

Horváth arról is beszélt, hogy Orbán mostani nyilatkozata jól illeszkedik korábbi jogsértő megnyilvánulásai sorába. A 2018-as kampányban például Miskolcon a városba beköltöző cigányokat bevándorlónak nevezte a miniszterelnök.

A gyöngyöspatai kártérítési per részleteiről itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)