Pénzbüntetést kért az ügyészség az Ungváryt megtámadó férfira

2020.01.17. 11:06

Könnyű sérülést szenvedett, de a támadás alkalmas volt arra is, hogy akár súlyosabb sérüléseket is okozzon – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség Ungváry Krisztián történész ügyéről. Ungváryt még 2016-ban ütötte meg teljes erővel a fején egy 61 éves férfi a Kossuth téren október 23-án, amikor lökdösődés és összetűzés alakult ki a hivatalos ünnep résztvevői és a sípolva tiltakozó ellentüntetők között.

Ungváry Krisztián vérző fejjel sípolt a tömegben

A történésznek elgörbült a szemüvege, ennek ellenére vérző fejjel sípolt tovább. Néhány nappal később azt mondta, feljelentést tesz. A közlemény szerint az ügyben a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádiratában büntetővégzés meghozatalát indítványozta a bántalmazóval szemben. A férfi ellen az illetékes ügyészség súlyos testi sértés kísérlete és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel szabjon ki pénzbüntetést a 61 éves férfival szemben. Ungváry Krisztián az Index megkeresésére elmondta, hogy elfogadja az ügyészségi döntést, nincs benne személyes bosszúérzés a támadójával szemben.

Nekem ebben az volt a fontos, hogy ne lehessen valakit következmények nélkül politikai véleménynyilvánításért megverni

– mondta.