Végül mégis lesz rendszeres Karácsony-sajtótájékoztató?

2020.01.17. 13:56

A fövárosi önkormányzat egészségügyi elképzeléséről szólt az első Budapest.komm sajtótájékoztató, ami várhatóan a jövőben is folytatódni fog.

Még Tarlós István vezette be főpolgármester korában a kéthetente megtartott Budapestinfót, ami eleinte a nagy Tarlós-Lázár vita idején a kormányinfón elhangzott információkat taglalta fővárosi nézőpontból, aztán egy általános, rendszeres gyakorisággal megtartott, szinte már show-jellegű tájékoztatássá vált.

Karácsony Gergely hivatali idejének elején nem folytatta a szokást, amit a kormány, úgy vett, hogy le is mondott róla. Ezért Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentette, hogy a kormány folytatja majd ezt a jó szokást.

Ez már nem tetszett annyira Karácsony Gergelynek, mint közösségi oldalán írta: 

A Budapest név használatához persze engedélyt kell kérniük tőlem a hatályos szabályok szerint, ha elküldik a kérelmet, érdemben megfontolom majd.

Mindenesetre péntekre Budapest.komm címmel hirdettek meg egy sajtótájékoztatót. A főpolgármesteri hivatal sajtóirodájának tájékoztatása szerint tervezik, hogy a jövőben ez a név marad, de még nem tudni, hogy rendszeresen, vagy csak aktuális eseményekkel kapcsolatban rendezik majd meg.

A sajtótájékoztató első felében Karácsony Gergely elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy a főváros fenntartói szerepe elveszett Tarlós István idején az egészségügyi intézmények terén, viszont a járóbeteg-ellátásban van teendő. Forrásokat is szereztek erre, a legfontosabb a december 31-i kormányrendeletben megjelent, 50 milliárd forintos állami keret, amit öt év alatt használhatnak fel. Most arról egyeztetnek, hogy tudják hasznosan felhasználni. Mint Karácsony közölte: a legfontosabb, hogy a daganatos betegségek gyanújával kapcsolatos várólistákat megszüntessék, mindenki időben kapjon diagnosztikai felmérést, CT-, MR-vizsgálatot. Erre évi 2 milliárdot fordítanak az évi 10-ből.

A sajtótájékoztató vendége, Havasi Gábor (Momentum), az egészségügyi területek koordinációjának felelőse közölte: évi 38 ezer elkerülhető haláleset történik a kormányzati egészségügyi politika átgondolatlansága miatt. Ezen kell segíteniük. Hozzátette, hogy a CT és MR-vizsgálatok 2-3 hónapos várólistáját megszüntetik. Minden vizsgálatot 7 napon belül el kell tudni végezni, a leleteket pedig a következő három munkanapon belül ki kell majd adni.

Lesz nyári hétvégi rakpartlezárás

A fő téma lezárása után az újságírók egyéb aktuális ügyekben is kérdezhettek. Leghosszabban a belvárosi parkolóhelyek esetleges kiváltásáról, rakpartlezárásról beszélt a főpolgármester. Eszerint az előző városvezetés alatt készült mobilitási terv is felveti, hogy a belvárosi parkolóhelyeken megnézzék, a közterületi parkolás milyen problémákat jelent. Karácsony hozzátette: nem akarnak elvenni semmit, inkább lehetőségeket akarnak kínálni az autósoknak, egy ösztönző rendszert kialakítani, hogy kiváltsák a belvárosi parkolást. Most ugyanis több az autó, mint parkolóhely, és a parkolóhelyek a gyalogosok elől veszik el a területeket, lehetetlenné teszik az utcák zöldítését. A változtatásokról koncepcionális szinten elindult egy gondolkodás, valamint egyeztetni fognak az állampolgárokkal is.

A pesti alsó rakpart lezárásával kapcsolatban azt mondta Karácsony: már a választási programjában is szerepelt, hogy nyári hétvégéken lezárják az autók elől és átadják a gyalogosoknak.

Jön a kukapénz

Elhangzott még, hogy tegnap megjelent egy kormányrendelet, ami lehetővé teszi, hogy a főváros hozzájusson a Kukaholding által visszatartott pénzéhez. Korábban Karácsony ehhez kötötte, hogy aláírja az atlétikai vb támogatásáról szóló papírt. A főpolgármester hozzátette: ennek ellenére az egész Kukaholding-rendszert rossznak tartja, mert ellehetetleníti a fővárosi fejlesztéseket.

Röviden szó esett a Ferihegyi vasútról, amiről a főpolgármester elmondta, hogy támogatják az országos vasúti hálózatba integrálását.

Újságírói felvetésre Karácsony elmondta: még nem merült fel, hogy a fővárosi önkormányzat hozzájárul-e az ausztráliai bozóttüzek kárenyhítéséhez.