A Boldog István-ügyet borító, vádalkut kötő Nagy Szilárd mégsem lehet polgármester Kengyelen

2020.01.18. 09:54

Nagy Szilárd – sikkasztásért elítélt – exfideszes kengyeli polgármester vádalkujával derültek ki a fideszes országgyűlési képviselő, Boldog István köréhez köthető pályázati visszaélések, és korrupciós aktusok. Nagy az ellene meghozott jogerős ítélet után elvileg megtarthatta volna polgármesteri tisztségét hivatalosan, ám a képviselőtestület másképp gondolta, és Nagy ellen a méltatlansági eljárást folytatott le, így megfosztották tisztségétől. A volt fideszes polgármester fellebbezett ugyan, ám a munkaügyi bíróság végül úgy döntött, érvényes a testület döntése. A településen így időközi választást kell kiírni. A döntésről szóló települési közleményt a Hvg.hu vette észre.

Megkérdeztük Nagy Szilárdot a döntésről, illetve arról, tervezi-e, hogy elindul az időközi választáson a polgármesteri tisztségért. Azt írta:

Érdekes ez, hiszen a falu megválasztott polgármesterré, viszont a hat képviselő meg leváltott a kialakult helyzet miatt. Ha az időközi választásokig eljut addig az ügy, hogy végre elmondhatom a falunak a teljes igazságot, akkor van csak értelme foglalkoznom az új választáson való induláson. Ebben a pozíciómban nem látom értelmét fenntartani a lakosság megosztottságát. Csak akkor indulok, ha kiderülhet végre a teljes igazság!

Ahogy arról beszámoltunk, nagyon komoly, felülről irányított rendszer alakulhatott ki Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén a TOP-os pályázatoknál (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program), azon belül is a 300 milliós értékhatár alattiaknál – ahol meghívásos és nem nyílt a közbeszerzés – abban, hogy mire pályázhatnak a települések, kiket kell meghívni, ki fog nyerni, és mindezt aztán kinek kell megköszönni. Ügyészségi nyomozás indult, egy ember nyomkövetőt kapott, négy embert letartóztattak, köztük Boldog István fideszes parlamenti képviselő jobbkezét. A rendszer úgy működhetett, hogy a polgármesterek belementek ebbe az egészbe.

Többek között Nagy Szilárd, korábban fideszes kengyeli polgármester is, akinek Boldog Istvánnal való viszonya már korábban megromlott, aminek eredménye az lett, hogy a korábban 90% fölötti eredménnyel megválasztott fideszes Nagy helyett mást indított a kormánypárt 2019-ben Kengyelen. Boldog a választás előtt úgy nyilatkozott, Nagy magánéleti viselkedése, vezetési stílusa nem egyezik a Fidesz értékrendjével, míg Nagy Szilárd azt mondta, a konfliktus oka, hogy ő nem hagyta, hogy Boldog István úgy érvényesítse az érdekeit, ahogy akarja.

A választás után aztán kiderült, hogy Naggyal szemben folyamatban volt egy büntetőügy, amiben a választás után két héttel született ítélet: a Szolnoki Járásbíróság jogerős ítéletében folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás és nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Nagy Szilárdot, Kengyel polgármesterét, aki több mint 10 milliót sikkasztott.

168 Óra írta meg a Boldog-ügy kirobbanása után, hogy Nagy vádalkut kötött az ügyészséggel: saját ügyében megússza egy felfüggesztettel, és egy olyan mentességgel, amivel hivatalosan megtarthatja polgármesteri tisztségét, cserébe borított mindent a Boldog-féle irányított pályázati rendszerrel kapcsolatban. A cikk után Nagy az Indexnek úgy nyilatkozott, "mivel az ügyészséggel megkötött egyezségemhez tartanom kell magam, így továbbra sem mondhatom el a teljes igazságot. Még nem".

A bíróság tehát előzetes mentesítésben részesítette a polgármestert a sikkasztásos ügye után, ami azt jelentette, a döntés nem eredményezi automatikusan a vádlott polgármesteri tisztségének megszűnését. Ettől függetlenül az ítélet nyilvánosságra kerülése után a helyi testület felfüggesztette Nagy Szilárdot, azaz méltatlanság miatt megszüntette Nagy polgármesteri tisztségét. Nagy fellebbezett, és mint látható fent: a bíróság nem adott helyt a fellebbezésnek, időközi választást kell kiírni a Szolnok megyei településen.