Szexuális erőszakkal gyanúsítják a kunágotai lelkészt

2020.01.18. 11:18

"Egy hónapra letartóztatta a bíróság H. G.-t, aki ellen szexuális erőszak gyanúja miatt indult eljárás. Portálunk több forrásból úgy értesült, a kunágotai református lelkészről van szó. Az egyház a férfit január 9-én felfüggesztette" - írja a Beol.hu.

A lap azt írja, olvasóik jelezték, hogy szilveszterkor sok rendőr volt Kunágotán, amiről megkérdezték a rendőrséget is. Onnan azt a választ kapták: "december 31-én a nevelése alatt álló, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt kihallgattak és őrizetbe vettek egy 58 éves kunágotai férfit". Az őrizetbe vett személyről bővebb tájékoztatást nem adott a rendőrség, a lap információi arról szóltak, hogy a település református lelkészét állították elő a rendőrök.

Meg is keresték a református egyházat, onnan pedig azt a választ kapták:

A Békési Egyházmegye Elnöksége az ügy súlyosságára tekintettel H. G. lelkész ellen január 8-án fegyelmi eljárást indított, s ezzel egyidejűleg január 9-ével felfüggesztette a lelkészi szolgálatok végzése alól.

A válaszban hozzátették:

Ha és amennyiben ártatlansága a rendőrségi vizsgálat során bebizonyosodik, úgy az ellene indított eljárást megszüntetjük és a lelkészi szolgálatba visszahelyezzük. Ha azonban a bűnössége bizonyítást nyer, úgy a fegyelmi eljárást lefolytatjuk ellene. A felfüggesztés ideje alatt a környékbeli lelkészek látják el a helyettesítési szolgálatokat.

A Gyulai Törvényszéktől a Beol.hu megtudta, a bíróság pénteken véglegessé vált végzésével elrendelte H. G. letartóztatását egy hónapra. "Az indok, hogy a másodfokú bíróság álláspontja szerint az eljárás jelen szakában kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható, hogy a gyanúsított a bizonyítási eljárást – különösen a tanúk befolyásolásával – ne nehezítse, vagy akadályozza" - írják.